I morgen skulle lederen i ”Gutta på skauen” møtte i Nord-Troms tingrett fordi han har nektet å betale boten fra politiet og erstatningskravet fra Tromsø Jeger- og Fiskeforening (TJFF). Per Rein fikk forelegget sist sommer etter at han flere ganger klipte over låsen til bommen bak skytebanen i Tromsdalen.

Etter at Rein ble politianmeldt svarte han blant annet med en motanmeldelse.

Vedtatt forelegget

Ifølge påtaleleder ved Tromsø politistasjon, Einar Sparboe Lysnes, er forelegget vedtatt – skriftlig eller muntlig – før helgen.

– Jeg fikk en kjapp orientering om det fra ansvarlig jurist. I det ligger at Per Rein personlig må ha kontaktet politiet.

LES OGSÅ: "Gutta på skauen gjør en fantastisk innsats"

Lysnes sier at det ikke betyr at Rein har erkjent ansvar for sine handlinger. Det er heller ikke viktig for påtalemakten hvem som betaler forelegget når innkrevingen kommer i posten om noen uker.

Kjenner ikke til

Per Rein ønsker ikke å si noe om saken:

– Jeg snakker ikke med avisen lenger, var hans korte kommentar da iTromsø kontaktet ham.

I en påfølgende tekstmelding, skriver Per Rein at han ikke kjenner til at erstatningskravet og boten skal være betalt og at rettssaken dermed er avlyst.

«Det du skriver er ukjent for meg, det må i så fall andre ha gjort.”

Nektet å betale

Per Rein uttalte i fjor sommer til iTromsø at han prinsipielt nekter å betale kravet fra TJFF.

– Jeg har på ingen måte til hensikt å betale – verken bot eller erstatningskravet. I stedet håper jeg at saken havner i rettssystemet slik at vi kan få domstolens syn på det som skjer i friluftsområdet. Det vi ikke skjønner, er at allmennheten skal utelukkes fra dalen i fem måneder. Skytterne burde åpne bommen når de ikke er aktive. I stedet lar de den være stengt. Det er uholdbart, uttalte Per Rein.

Ble oppringt

TJFF-leder Per-Ivar Gamst sier at han ble oppringt av politiadvokaten før helgen med beskjed om at rettssaken i tingretten 16. februar var avlyst.

– Jeg fikk forklart Rein hadde vedtatt å betale boten til politiet samt vårt erstatningskrav på 7.500 kroner. Slik som jeg tolker det, har Rein innsett at han hadde en dårlig sak, sier Gamst.

Ønsker seg bort

Han sier videre at den langvarige konflikten i Tromsdalen har vært en belastning for dem.

– Vi ønsker ikke konflikter, men vil drive med vår aktivitet i fredelige former etter de avtaler vi har med kommunen. Nå håper TJFF at de snarest kan få en annen løsning.

En verkebyll

– Vi tror utredningen i Kjoselvdalen er ferdig til våren og at vi kan komme oss bort fra Tromsdalen. Skytebaneproblematikken har vært en verkebyll i flere år. Det at Per Rein har valgt å gjøre opp for seg, er bra. Men det mest kritikkverdige, er at han har utsatt turgåere for potensiell fare ved å la bommen stå åpen i tider da det kan ha vært skyteaktivitet i området, konstaterer Per-Ivar Gamst.