Det var en litt oppgitt Jarle Andhøy som onsdag morgen tok plass i Nord-Troms tingrett for fjerde gang på noen få år. Forrige gang han var her, i 2014, ble han idømt en bot på 45.000 kroner.

Han risikerer en lignende straff denne gang, ettersom han står tiltalt for ikke å ha meldt fra om reise i farvann sør for 60. breddegrad til Norsk Polarinstitutt. Turen var en TV-innspilt ekspedisjon med Anne-Kat Hærland og Per Baarli.

– Dette er politikk. At «papirdytterne» på Polarinstituttet skal få lov til å holde på slik de gjør skjønner jeg ikke, uttaler Andhøy til iTromsø i forkant av rettssaken onsdag.

– Gjenganger

Han er tydelig oppgitt over nok en gang må møte i Tromsø og Nord-Troms tingrett for å svare på påstander om ulovlig ferdsel.

– Jeg begynner å bli en gjenganger her, så det blir spennende å se hvor de vil med dette, sier Andhøy, som mener han har alt av papirer på stell.

– Jeg har skriftlig tillatelse fra Argentina som vil bli vist fram i retten i morgen. I tillegg er det en russisk registrert båt, så det at Norge skal blande seg inn blir bare merkelig. Dette får de i så fall ta med russiske myndigheter, konstaterer Andhøy til iTromsø.

Den argentinske tillatelsen Andhøy referer til er det «Berserk»-kameraten Manuel Hernández som har fremskaffet. Han kommer til Tromsø i morgen for å vitne i retten. Anne-Kat Hærland skal for øvrig også vitne i saken, men hun er det påtalemyndigheten som har innkalt.

– Først og sist

Andhøy mener at han har fått unødvendig mye oppmerksomhet rundt sine ekspedisjoner grunnet «Berserk»-saken, og at ingen andre ville fått samme behandling.

– Jeg er den første – og sannsynligvis den siste – i verden som har blitt anmeldt og domfelt i Høyesterett for å seile ulovlig i internasjonalt farvann, konstater han.

Andhøy skal nå argumentere mot Polarinstituttets påstander i retten onsdag og torsdag. Gunnar Nerdrum Aagaard og Brynjar Østgård er Andhøys forsvarere, mens Trude Kvanli er aktor i saken.

SIRKUS: Andhøys ekspedisjoner og påfølgende rettsaker har fått mye oppmerksomhet i media. Foto: Ronald Johansen
FORSVARERE: Gunnar Nerdrum Aagaard og Brynjar Østgård er Andhøys forsvarere. Foto: Ronald Johansen
ALT PÅ PLASS: Andhøy, her sammen med sin advokat Gunnar Nerdrum Aagaard, mener han hadde alle papirene på plass. Han referer blant annet til en argentinsk tillatelse som skal fremvises i retten torsdag. Foto: Ronald Johansen
OPPGITT: Jarle Andhøy var tydelig oppgitt over nok engang å måtte forsvare seg i Nord-Troms tingrett. Foto: Ronald Johansen