Det er Miljødirektoratet som peker på erfaringene fra Tromsø når direktoratet oppfordrer andre kommuner til å følge etter.

På direktoratets Facebook-side skriver man «Tromsø kommune har de siste årene investert 24 millioner kroner i å tilrettelegge Tromsømarka for økt bruk. Bare helseeffekten av prosjekter som lokker flere ut i aktivitet anslår Helsedirektoratet å være mellom 10 og 40 millioner kroner årlig – grovt regnet.»

Viktig på flere områder

Skryten stanser imidlertid ikke der – de positive effektene er langt flere.

«Tromsømarka er også en viktig opplevelsesarena for turister og bidrar dermed til verdiskaping for lokalt reiseliv.

Kommunen anslår dessuten at om lag 1000 mennesker bruker bymarka daglig som transportåre til jobb og skole. Det betyr færre bilturer og dermed både lavere utslipp og avlastning for et sprengt veinett».

«Må se hele regnestykket»

Prosjektleder for Tromsømarka-prosjektet, Henrik Romsaas, sier til Miljødirektoratet at

«Som kommune har vi ikke råd til å la være å satse på friluftsliv i nærmiljøet. Grøntområdene må være tilrettelagte, tilgjengelige og tiltrekkende for å få de brukergruppene vi aller helst vil nå ut på tur. Det koster kanskje litt penger her og nå, men politikerne må se på hele regnestykket. Flere i aktivitet i dag, betyr færre livsstilssykdommer i fremtiden, og dermed reduserte helseutgifter».

PROSJEKTLEDER: Henrik Romsaas i Tromsø kommune. Foto: Tom Benjaminsen