– Hvorfor får vi reguleringsplanforslaget så sent? Vi er langt på overtid og skulle ha hatt disse opplysningene langt tidligere, sa byrådsleder Kristin Røymo da byrådet under mandagens byrådskonferanse behandlet saken om reguleringsplan for Tromsøbadet på Templarheimen.

Hun – og de andre byrådene – mente at det var svært uheldig at viktige opplysninger og forutsetninger for planbehandlingen ble presentert altfor sent.

Samtidig ga hun byutviklingsavdelingen ros for at man tross alt fremmet sine kritiske innspill til tilgjengelighet og driftsinntekter.

– Det er viktig at vi får denne typen opplysninger. Om vi fatter et vedtak på tynt grunnlag kan vi havne i en situasjon der vi ikke kan håndtere situasjonen, påpekte Røymo.

LES DEBATTINLEGGET: En ny omkamp i omkampenes by

Ikke fornøyd

Byrådslederen har dog tro på at Tromsøbadet er realiserbart på Templarheimen.

– Jeg tror Tromsøbadet er mulig å få gjennomført, men det vil utfordre oss – ikke minst på hvordan vi skal løse transportbehovene.

Finansbyråd Jens Ingvald Olsen er også vonbroten over at kritisk informasjon om finansiering og kundegrunnlag ikke har vært presentert tidligere.

– Vi skulle ha hatt denne saken til behandling for minst et år siden. Nå kan vi tvinges til å ta beslutninger som vi i utgangspunktet kanskje ikke ville ha tatt, sa Olsen.

Han mener at byrådet – og på sikt også kommunestyret – er på grensen til gisler i en prosess der det er brukt veldig mye penger.

– Det er per nå blitt brukt 67 millioner kroner i løpet av prosjektfasen. Vi må bli enige om vi har passert ”point of no return” og at vi kan bli tvunget til å gå for Templarheimen helt enkelt for å ikke risikere å miste disse pengene, sier han.

– Vil være fatalt

Hans byrådskollega Gunhild Johansen var ikke fornøyd med den lange saksgangen.

– Om vi fatter feil vedtak vil det være fatalt. Totalinvesteringen på Templarheimen kan lett ende på en milliard kroner – det er den største investeringen som noensinne er gjort i Tromsø kommune, sier hun.

Byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg, var også kritisk til at saken ikke er kommet til behandling før nå.

– Det er ikke heldig at denne typen vurderinger kommer så sent i prosessen, sier hun.

Ramberg håper imidlertid at den videre planbehandlingen ikke skal dreie seg om omkamp eller polarisering.

– Jeg håper på en åpen diskusjon der vi ikke bare ser på de negative sidene ved Templarheimen, men også ser på de positive. Det mener jeg at saksfremlegget gir grunnlag for, sier byråden.

Kontorsjef ved byutvikling, Per Hareide, sier at det er flere grunner til at reguleringsplanen fremmes så sent.

– Det er mange momenter som er kommet inn i løpet av prosessen; turnhall, flerbrukshall, folkebad – og disse har forskjøvet prosessen. Det har også vært omfattende dialog med idrettsbevegelsen om eksempelvis plassering av bygg med mer, fortalte han.

Nå skal reguleringsplanforslaget ut på høring i seks uker (formelt vedtak blir fattet den 3. mars). Samtidig skal en vel så viktig sak om Tromsøbadet også opp til politisk behandling i kommunen.

– Vi planlegger å fremme sak om en endelig investeringsbeslutning for Tromsøbadet til kommunestyret i slutten av mars, forklarte byrådsleder Kristin Røymo.

Byrådet behandlet saken om reguleringsplan for Tromsøbadet på Templarheimen under mandagens byrådskonferanse. Foto: Tom Benjaminsen