I begynnelsen av måneden møttes partene i tingretten. I utgangspunktet var det satt av tre dager til hovedforhandlingen. Men etter kort tid valgte Johannes Fagerli og Optimale Consult AS å inngå forlik.

Påpekte feil

En del av rettsforhandlingen omhandlet en befaring på byggeplassen. Begge parter stilte med innleide fagfolk som i tur og orden avdekket og påpekte ulike feil og mangler.

Huseier Åse Lian sier at også hun er tilfreds med utviklingen i saken. Hun reagerer imidlertid på at Johannes Fagerli under befaringen omtalte snekkerarbeid, rør- og elektriske installasjoner som «midlertidige løsninger».

Med selvsyn

- Etter befaringen valgte Optimale Consult og Johannes Fagerli å inngå forlik. Det skjedde etter at fagfolkene med selvsyn fikk se hva vi har slitt med i snart to år og hvorfor vi til slutt valgte å stoppe arbeidet med huset. Flere uttalte at de var rystet over hva de fikk se, sier Åse Lian.

Bundet av kontrakten

Hun og sønnen skal ifølge forliket oppfylle sin del av kontrakten som i sin tid ble inngått med Fagerli.

- På den annen side skal han utføre de nødvendige tiltakene som gjør huset beboelig. Til det plikter han å innhente og lønne en uavhengig byggeleder. Vedkommende skal ha full instruksjonsrett i forhold til Fagerli og hans arbeidsfolk.

Eneste og raskeste

Til iTromsø sier Åse Lian at hun ikke er fornøyd med at Johannes Fagerli igjen skal gjøre sin entré på byggeplassen:

- Men jeg skjønner at det er den beste løsningen. Underveis har vi kontaktet andre entreprenører som har konkludert med at riving er eneste mulighet. Fagerli har andre planer og har konkludert med en byggetid på rundt fire måneder.

Et nytt problem

Midt oppi byggeproblemene har Åse Lian og sønnen Arild Karlsen fått et nytt problem:

- Det har seg slik at bygget i Kræmer-anlegget hvor vi lagrer alt løsøre, skal rives. Det skjer om to måneder.

- Derfor håper jeg at Fagerli starter med garasjen og fullfører den. Da kan den brukes som lager. I motsatt fall må vi finne andre, kostbare løsninger, sier Lian.

Fått pant

En del av rettsforliket går ut på at mor og sønn har fått pant i en eiendom i Røstbakken og en hytte på Kvaløya – begge eid av Fagerli.

- Det gir oss en viss trygghet, noe jeg føler at vi trenger etter alt vi har opplevd. Jeg er også fornøyd med at vi kun har kontrakten å forholde oss til. Utgifter som måtte komme ut over avtalt beløp, er oss uvedkommende, konstaterer Åse Lian.

Ingen detaljer

Advokat Lars Petter Liland, som representerer Johannes Fagerli, sier følgende om forliket:

- Partene er blitt enige om ikke å gå i detalj, men bekrefter at de er blitt enige om at min klient gjenopptar arbeidet på boligen.

Foto: Ronald Johansen / iTromsø