Etter fire år med byråd og parlamentarisme parkeres nå styringsmodellen. Som første by i Norge gjennomfører Tromsø som kjent et «maktskifte» der man går bort fra byregjering og overfører makten og myndigheten til en ordfører og et formannskap.

For å gjennomføre overgangen er det nedsatt en styringsgruppe som skal få det gjort. Et av de viktigste punktene er å skolere kommunepolitikerne i hva forandringen vil bety for dem.

Første fagdag

– Vi gjennomfører nå den første av flere fagdager der vi skal ha en gjennomgang av hva formannskap betyr, hvilken rolle de forskjellige komiteene har – og hvilken rolle ordføreren har, forteller nåværende byrådsleder – og påtroppende ordfører – Kristin Røymo fra Arbeiderpartiet.

Til sin hjelp hadde Røymo & Co fått blant andre professor Knut Mikalsen og Hilde Bjørnrå fra UiT. De skulle blant annet informere kommunepolitikerne om hvilke endringer man kan forvente etter sommeren.

Vil ikke ha tilbake «gammel» modell

En uttalt ambisjon er at man skal unngå å havne i samme «uføre» som var årsaken til at parlamentarismen ble innført for fire år siden. Da var den allmenne oppfatningen av formannskapsmodellen inviterte til rådmannsvelde, ansvarsfraskrivelse, manglende politisk styring og treghet.

– Jeg tror at noe av det som må til for å unngå dette er at man har gode strukturer og rutiner for å følge opp politiske vedtak, sier Røymo.

Hun forteller at Tromsø skal hente erfaringer fra andre byer og kommuner som har knekt denne koden.

På studiebesøk

– Vi vil eksempelvis besøke Asker for å se på deres måte å følge opp politiske vedtak. De har noe de kaller for «saksordfører», en kommunestyrerepresentant som får «ansvar» for en sak – og som følger den gjennom hele det kommunale systemet, sier Røymo.

Tromsø-politikerne skal også besøke Trondheim som har en velfungerende formannskapsmodell.

SVs gruppeleder – og leder i byutviklingskomiteen – Ingrid Marie Kielland – tror at den største forandringen sammenlignet med parlamentarismen vil være at det åpnes for konsensus-politikk og kompromisser.

– Da vi hadde byråd ble det veldig sjelden lagt opp til diskusjoner og forhandlinger – kommunestyret fikk en politisk innstilling fra byrådet som allerede var vedtatt.

– Nå vil vi få en administrativ innstilling til vedtak som vil være opp til en bredere politisk diskusjon, sier Kielland.

Borgerlig fravær

Samtlige 43 kommunestyrerepresentanter var innkalt til møtet, men det var bare et 15-tall som hadde møtt opp. Eneste representanter fra opposisjonen var Høyres Anna Amdal Fyhn og Miljøpartiets Barbara Vögele.

PÅTROPPENDE: Kristin Røymo leder dagens byråd, men fra i høst skal hun lede kommunen og kommunestyret. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø
KONSENSUS: SVs Ingrid Marie Kiellend tror at formannskapsmodellen vil medføre bedre forhandlings- og diskusjonsklima i kommunens politiske ledelse. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø