1. september ble det ramaskrik blant studentene på Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet, da det ble innført parkeringsavgift på parkeringsplassene på campus. Etter nærmere et halvt år registrerer Erland Loso, direktør ved bygg- og eiendomsavdelingen på UiT, at kampen om parkeringsplass har blitt mindre.

– Vi hadde ingen spesifikk målsetting om hvor mange færre biler vi skulle ha da ordningen ble innført, men vi hadde en forventning om at det skulle bli flere plasser tilgjengelig. Det ble det, sier Loso.

Rømte til Fløyahallen

Det de imidlertid ikke hadde tatt høyde for var at studentene ville rømme til andre nærliggende parkeringsplasser.

– Mange parkerte utenfor Fløyahallen, men nå har også de innført parkeringsavgift.

I høst var det ifølge Loso merkbart færre som brukte bil for å komme seg til universitetet. Etter at vinteren meldte sin ankomst har flere valgt å ta bilen fatt igjen.

– Anslagsvis har det vært 80–85 prosent dekning av parkeringsplassene, uten at jeg har et konkret tall for hånden. De mest sentrale parkeringsplassene fylles fortsatt opp, men det er mye ledig i de mer perifere områdene, som ved Naturfagsbygget og Kraft, sier Loso.

Færre plasser

Men det vil ikke vare lenge. Som følge av byggeaktivitet vil antall parkeringsplasser på UiT minke i tiden fremover.

– Det er en stor parkeringsplass helt nord for NFH-bygget, men denne blir avstengt fordi den vil bli drevet anleggsvirksomhet her fram til 2018. Det skjer i forbindelse med byggingen av MH2 og det nye Biologibygget.

Også parkeringsplassen ved Kraft vil bli innskrenket.

– På grunn av utbyggingen av Kraft 2 vil parkeringsplassen utenfor Kraft bli delvis avstengt fra sommeren.

– Når det er sagt så er dette de to parkeringsplassene som har svært lav dekningsgrad i forhold til de andre parkeringsplassene på campus, legger han til.

Han har likevel inntrykk av at det er enklere å finne parkeringsplass nå enn det var før innføringen av avgiften.

– Men etter hvert som snøen kom har færre tatt sykkelen i bruk, og betalingsviljen står nok litt sterkere når været er på sitt verste, sier Loso.