UiT–Norges Arktiske universitet har to ganger tidligere vurdert å legge ned teologiutdanningen i Tromsø på grunn av svak rekruttering.

Nylig besluttet fakultetsstyret å beholde utdanningen, da et samlet nordnorsk kirkeliv engasjerte seg i saken. De nordligste bispedømmerådene spytter nå inn halvannen millioner kroner for å få flere til å ville bli prest i nord.

– Den viktigste grunnen til at vi har vurdert å legge ned studiet er at det er vanskelig å gi et kvalitetstilbud når man ikke har nok studenter til å skape gode kull, men vi vet at det er stor mangel på prester i Nord-Norge, og når vi nå får muligheten til å gjøre en stor innsats på rekrutteringssida gjennom et samarbeid med bispedømmerådene og Kirkelig utdanningssenter i nord, så har vi valgt å opprettholde utdanningstilbudet, sier dekan Sonni Olsen ved fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning.

Utdannes i nord

Det er Kirkelig utdanningssenter i nord (KUN), som står for den praktisk-teologiske ettårige delen av teologistudiet ved UiT, som har tilbydd seg å lede rekrutteringskampanjen i tre år fremover. Målet er å få flere utdannede prester ved UiT, og arbeidet med hvordan man skal rekruttere flere er nå i gang. Rektor Stig Lægdene ved KUN uttalte til iTromsø i forrige uke at det er et stort rekrutteringsarbeid som nå venter alle som er involvert i kirkelige aktiviteter i nord, der man vil forsøke å lokke flere studenter med tiltak som blant annet stipendordninger og studieturer.

– Det er viktig å utdanne prester som kjenner til nordnorsk og samisk kirkeliv, som blant annet er annerledes fordi læstadianismen fortsatt er sterk i nord. Da er også sjansen større for at de ferdigutdannede prestene velger å bli i nord, hvor det er prestemangel, sa han.

Vil ha fem nye prester årlig

Både fra KUN og UiT er man imidlertid klar over at man ikke kan forvente et ras av nye teologistudenter i årene fremover. I likhet med de andre presteutdanningene i landet, er antall uteksaminerte studenter ved UiT også svært lavt, men potensialet er større. Teologistudentene vil inngå i et felles fagmiljø med studenter innen religionsvitenskap.

– Vi fokuserer nå på å øke rekrutteringen, men innser at vi ikke kan forvente store studentgrupper. Vi har tidligere satt et minimumstall på fem studenter på masternivå og for å oppnå dette bør vi ha minst ti studenter inne i programmet på lavere grad. Det bør vi klare, sier dekan Sonni Olsen.

MINST TI NYE: Dekan Sonni Olsen ved HSL-fakultetet sier at de ikke kan forvente et ras av nye studenter, men at de har et forventet måltall om minst ti nye studenter innen teologi, der minst halvparten velger å ta master. Foto: Privat