Det skriver Nordlys.

Ivan Kristoffersen har i lengre tid slitt med sykdom, og sovnet inn fredag morgen. Han ble 85 år gammel.

Kristoffersen begynte som lærling i avisa Nordlys i 1954, og steg raskt i gradene. Han har blant annet vært reportasjesjef og politisk redaktør, før han i 1982 ble sjefsredaktør for avisa. Den tittelen beholdt han fram til han gikk av med pensjon i 1997.

Ifølge Norsk biografisk leksikon var hans journalistiske spesialområde gjennom 1970-årene havrett og ressurs - og sikkerhetspolitikk i nordområdene. Dette spesialfeltet førte han blant annet inn i fiskeridepartementet som statssektretær.

Han fikk i 1997 Polarstatuetten, og  Kongens fortjenestemedalje. I 2000 fikk han Fritts Ords honnør.

- Fyrtårn

Jonny Hansen, tidligere redaktør i avisa iTromsø og i Nordlys, beskriver Kristoffersen som et fyrtårn av en redaktør.

- Jeg hadde et veldig godt forhold til Ivan. Jeg jobbet tett på han i mange år i Nordlys, blant annet som reportasjesjef da han var ansvarlig redaktør. Vi hadde i mange år et nært forhold. I 1982 ble han ansvarlig redaktørr. Han markerte seg fra dag én med å sette Nordlys på dagsordenen. Han var opptatt av politikk hele livet gjennom og skrev kommentarer til det siste, sier Hansen til iTromsø.

- Han var den nordnorske stemmen, og skapte blant annet stort engasjement rundt EU og da Norge skulle stemme ja eller nei til medlemskap. Ivan var klar på at han og Nordlys ikke skulle ta standpunkt om ja eller nei til EU før begge sidene ble belyst. 14 dager før avstemningen kom han med sitt synspunkt i en helsiders kommentar hvor det kom fram at han var imot medlemskapet. Det var det store samtaletemaet den dagen, husker jeg. Radiostasjoner og medier over hele landet sto i kø for å intervjue han, minnes han.

- Usedvanlig dyktig

Hansen tok over jobben som ansvarlig redaktør i Nordlys da Kristoffersen gikk av med pensjon i 1997.

- Det jeg kommer til å huske best var omsorgen han viste for folk. Han hadde alltid et godt ord å komme med.

- Det er vemodig at han nå har gått bort. Vi har alle vår tid, og Ivan var mye syk i perioder. Jeg kommer til å tenke tilbake på Ivan som en usedvanlig dyktig redaktør og omsorgsfull mann med en kunnskapsbase som få andre hadde, forteller Hansen.

- Veldig trist

Sjefredaktør i Nordlys, Anders Opdahl, forteller til iTromsø at han var kjent med at Ivan Kristoffersen var syk, men at nyheten om hans bortgang kom overraskende på han fredag morgen.

- Man blir helt satt ut når man får en slik beskjed. Ivan har bidratt aktivt som kommentator hos oss til det siste. Dette er veldig trist. Det er en av Nord-Norges største pressemenn som har gått bort, og kanskje den sterkeste av dem alle, sier Opdahl.

- Ivan tilførte Nordlys en dimensjon utover det å være lokalavis, og spilte en sentral og nasjonal rolle blant annet under EU-avstemningen i 1994. Alle lurte på hva Ivan mente, og det sier litt om hva han fikk til. Deler av den tilleggsdimensjonen har Nordlys fremdeles med seg i dag, og vi prøver å forvalte den så godt vi kan.

Opdahl ble ansatt som sjefredaktør i Nordlys i 2011, og forteller at han ofte har søkt gode råd hos Kristoffersen når vanskelige beslutninger skulle tas.

- Vi snakket hyppig sammen på telefon, og jeg har ringt og bedt han om råd flere ganger når jeg har måttet ta vanskelig valg.

Opdahl beskriver stemningen på huset som trist, og forteller at mediehuset nå jobber med å markere Kristoffersens bortgang i deres publikasjoner.

- Det er mange her på huset som ble ansatt av Ivan og som var med på reisen helt til han gikk av som redaktør.

iTromsø kommer tilbake med mer.