Forskning fra Idrettshøgskolen ved UiT viser nemlig at kvinner har en sterkere indre motivasjon for hundekjøring enn menn. Både kvinner og menn legger ned like stor innsats i kjøringen, men kvinner finner mer glede i sin hundekjøring, skriver uit.no.

126 hundekjørere på Femundløpet 2014 og Finnmarksløpet 2013 og 2014 har deltatt i undersøkelsen som gir bakgrunn til forskningen.

Ikke redd for å tape

Basert på svarene fra spørreundersøkelsen har førstelektor Rune Waaler og førsteamanuensis Tor Oskar Thomassen kommet frem til at kvinner er mindre redd for å gjøre det dårlig i konkurransene enn menn. Samtidig har menn mer tro på sine egne ferdigheter og kompetanse i hundekjøring enn det kvinnene oppgir, og mennene er mer opptatt av å vinne, skriver uit.no.

Videre viser forskningen at kvinner er mindre redd for å ikke prestere, og at denne frykten kan være en psykologisk brems hos menn. Ifølge uit.no gjennomfører kvinner løpene med større glede enn menn. Menn oppgir imidlertid å være mer "besatt" av sporten, i en slik grad at hundekjøring kan ta for mye tid og penger.

Indre motivasjon

Både kvinner og menn scorer høyt på indre motivasjon og lidenskap for hundekjøring. Selv om kvinner scorer høyere på noen av de "positive" variablene betyr det ikke nødvendigvis at mennene scorer lavt - bare at kvinner scorer høyere. Kvinnene har oppgitt en større grad av indre motivasjon, og det vil ifølge forskerne gi fordeler i det lange løp.

- Det gir mindre mental slitasje å holde på over flere år dersom gleden over aktiviteten er stor og angsten for å mislykkes er lav, skriver uit.no.