Templarheimen: Da de første tegningene av Tromsøbadet ble ferdig og presentert i oktober 2014, var det planlagt følgende innhold i badelandet:

• 50-metersbasseng med 10 baner

• Stupetårn med høyder på 1, 3, 5, 7 og 10 meter

• Utebasseng

• Varmtvannsbasseng

• Bølgebasseng

• Malstrøm

• Surfebølge

• Barnebasseng

• Helsebad med rampe

• Velværebasseng

• Varmekulp

Anbud

Da viste også den foreløpige kostnadskalkylen at prosjektet ville koste om lag 598 millioner kroner. Senere ble det gjort endringer i innholdet, og Tromsøbadet skulle per august 2015 også inneholde tribuneanlegg med plass til 500 personer, to vannsklier: en liten i lekebasseng for de minste og en stor på 80 meter, samt avsatt plass til en tredje, klatrevegg, varmtvannsgrotte, kuldekulp og boblebad, dampbad og badstu. Også klatreklubben har fått et areal på 1.000 kvadratmeter i bygget, noe som blir den største innendørse klatrearenaen i landet. Da var finansieringsrammen satt til 650 millioner kroner.

– Men da anbudene kom inn sommeren 2015 viste de at kostnadene på prosjektet ble høyere, opplyser byrådsleder Kristin Røymo.

Kostnadene så da ut til å lande på opp mot 860 millioner kroner.

– Det er viktig å få en sikkerhet for kostnadene i prosjektet generelt. Det er alltid en risiko når man går inn i et sånt prosjekt at det blir dyrere, og når rammen var så høy kunne vi ikke tåle ytterlige kostnader, fortsetter Røymo.

Derfor var det nødvendig med en nedskaleringen av prosjektet.

Endring i utebasseng

Utbyggingssjef Øystein Dale i kommunen utdyper:

– Vi har jobbet prosjektet ned til den rammen som vi skal holde oss innenfor, som er 690 millioner kroner. Det har vi brukt et halvt år på.

Derfor at vi blant annet tatt ut den planlagte utekulpen fra prosjektet. Den ble for kostbar.

– Det er fortsatt et utendørs basseng som man kan svømme ut til, men vi har vridd det, slik at det heller går langs veggen av bygget – og ikke stikker utover, slik som planlagt. Det blir en billigere løsning, som fortsatt er funksjonsmessig bra.

Dessuten var det planlagt både kontorlokaler og treningssenter i bygget. Dette er tatt bort fra planene.

– Det har gitt mye mindre volum i bygningsmassen, noe som igjen gir gevinst. I utgangspunktet skulle bygget bli på 17.000 kvadratmeter, men nå er det kuttet ned til 14.000 kvadratmeter, sier Dale.

Dette har ifølge Dale også gitt bygget et annet arkitektonisk preg.

– Det var en del kritikk om at bygget så ut som en boks. Nå blir det et mer spennende preg over bygget.

Surfebølge

Også den planlagte surfebølgen er foreløpig tatt ut av prosjektet, da den var for kostbar.

– Men vi har gjort all teknikken klar for den, slik at den kanskje kan komme etter hvert, opplyser Dale.

I arbeidet har kommunen også jobbet med å gjøre konstruksjonen mer effektiv teknisk.

– Vi har snudd hver en stein for å optimalisere teknikken, og vi har jobbet mer nøkternt. En del installasjoner kan gi samme funksjon, uten at det behøver å være «Rolls Royce». Dessuten har vi sett på løsninger som skal gjøre det enklere å drifte badelandet – det handler om alt fra plassering av sluker til valg av fliser som er lette å renholde, sier han.

I prosjektfasen har Tromsø kommune hatt møte med de fire største badelandene i landet for å lære avd deres erfaringer med drift.

– Møtet handlet om valg av funksjoner og materialbruk som gjør bygget lett og billig å drifte, men også lettere å bruke for publikum, sier Dale.

– Det er ingen andre bygg i kommunen som vi har jobbet så mye med å planlegge, legger han til.