Onsdag klokken 14 ble dommen i Nord-Troms tingrett forkynt for mannen (50) som har stått tiltalt for to drap på Kvaløya i 2014.

Etter en to uker lang rettssak, med blant annet 30 vitneforklaringer og befaring på åstedene, er dommen klar.

Mannen kjennes skyldig i overlagt drap på Hermod Magne Steinsund og forsettlig drap på Stein Håvard Larsen. Han dømmes til 21 års forvaring. Han må også betale erstatning til de dreptes etterlatte.

Dommen er fremdeles ikke rettskraftig, da mannen har to ukers ankefrist. Mannen sa i retten at han tok betekningstid på hvorvidt han vil anke dommer eller ikke.

Les alt fra rettssaken her

Erkjente seg ikke skyldig

Da rettssaken mot den 50 år gamle drapstiltalte mannen startet første februar, erkjente han seg ikke skyldig.

Han sto i retten tiltalt for drapene på Hermod Magne Steinsund (48) og Stein Håvard Larsen (45) på Kvaløya i september 2014.

Fra siste dag i retten, meldte NRK at mannens forsvarer, Ann Turid Bugge, ba om at hennes klient ble frikjent for begge drapene.

Les også: Revolveren som kan ha blitt brukt i drapene er over hundre år gammel

Rolig da dommen falt

Mannen var til stede sammen med sin forsvarer Aasmund Olav Sandland da dommen ble lest opp.

Han har ikke forklart seg for retten og nektet for å ha noen tilknytning til drapene.

Mannen forholdt seg rolig under domsavsigelsen.

Overlagt drap

Ut fra vitneforklaringer, DNA-funn, funn av tennsatspartikler finner retten det bevist over enhver tvil at 50-åringen at står bak drapet på Hermod Magne Steinsund den 22. september.

50-åringen skal tidligere dagen drapet skjedde ha kontaktet Steinsund på sms og lurt på om han var våken. Senere på dagen forsøkte den domfelte å ringe Steinsund, også da uten å få svar. Han skal da ha maskert seg, tatt med seg en ladd revolver og dratt til Steinsunds bolig, hvorpå han skjøt 48-åringen tre ganger. Ifølge rettsmedisineren døde Steinsund umiddelbart.

Etter rettens syn kan det utelukkes at en alternativ gjerningsperson står bak drapet, og at noen har plantet bevis hos tiltalte for å ramme ham.

Kulehull i klær

Selv om liket av Stein Håvard Larsen (45) fremdeles ikke er funnet, anser også retten det som bevist over enhver tvil at den domfelte drepte ham, og at dette skjedde i 50-åringens leilighet.

Blant annet legges det vekt på at Larsens klær ble funnet tildekt i 50-åringens bolig. Det ble funnet kulehull og skader som er forenelig med et stikkeredskap i en fleece-genser og en jakke. Til tross for at klærne hadde blitt vasket, ble det også funnet patronavsetninger på dem.

Retten mener at klærne, blodflekker med Larsens DNA og funn av tennsatspartikler i samme omrdået som blodet, gjør det bevisst over envher tvil at Larsen hadde klærne på seg og at han ble skutt tre ganger - to ganger bakfra og en gang forfra.

Samme drapsvåpen?

Det ble i tillegg til at det ble gjort forsøk på å fjerne blodflekker fra leiligheten i etterkant av drapet, knytter en blodig skjorte den domfelte til drapet.

Retten mener det er nærliggende å tro at den samme revolveren som ble brukt i drapet på Steinsund, men da liket fortsatt ikke er funnet, er det ikke mulig å slå dette fast.

Drapene fremstår for retten som uforståelige, ifølge domsavsigelsen, da det ikke er fremkommet noen opplsyninger om drapsmotiv.

Risiko for samfunnet

50-åringen er tidligere domfelt for grov vold i 1991 og mordbrann i 2006. I voldssaken ble han idømt fengsel i ett år og fire måneder, samt sikring i et tidsrom på inntil tre år. I dommen fra 2006 fikk mannen forvaring i inntil fire år med en minstetid på to år og fire måneder.

Ifølge kjennelsen mot mannen mener retten det er betydelig fare for nye lovbrudd, da med tanke på de tidligere lovbruddene og drapene han nå dømmes for.

"Sett hen til de drapene tiltalte har begått, de nærmere omstendigheter rundt handlingene og tiltaltes personlige forutsetninger, fremstår tiltalte som en risiko for samfunnet svært langt frem i tid," skrives det i dommen.

Dette er et overvåkningsbilde av den dømte 50-åringen, tatt etter det antatte drapstidspunktet 22. sept. Mannen har vedkjent at dette er han.
AKTOR: Førstestatsadvokat Lars Fause ba i retten om 21 års forvaring for den drapstiltalte mannen. Foto: Tom Benjaminsen
FORSVARER: Forsvarerne Ann Turid Bugge og Aasmund Olav Sandland ba i retten om at mannen ble frikjent for begge drapene. Foto: Tom Benjaminsen