Torsdag hadde Kystens Hus offisiell åpning med besøk av blant annet to tidligere fiskeriministere i Elisabeth Aspaker og Svein Ludvigsen. De to påfølgende dagene er det derimot duket for en litt mer folkelig fest, der både store og små inviteres inn i byens nye praktbygg for å delta på Tromsøs første skreifest.

– Dette blir en forlenget lanseringsfest av Kystens Hus, der folk kan komme å få et innblikk i fiskerinæringen. Vi har blant annet fiskemarked, smaksprøver, forskjellige interaktive stands, animasjonskurs og mye mer, forteller Merethe Forfang, markedssjef i stiftelsen Kystens Hus.

LES OGSÅ: Tromsø-kokk jobber med Hellstrøm i Singapore

– Forhåpentligvis blir dette et årlig arrangement, legger hun til.

Blir sjøsyk

På de forskjellige standene kan man i løpet av helgen som nevnt få et innblikk i hvordan fiskerinæringen fungerer, der nesten samtlige av aktørene holder til på Kystens Hus til daglig. Blant dem er Hermes trålerrederi, som flytter inn i lokalene i mars.

– På standen skal vi ved hjelp av en film og virtual reality-briller vise fram livet på havet som fisker. Jeg tror det er noe folk ikke kjenner så mye til, sier daglig leder i Hermes, Jan Roger Lerbukt.

LES OGSÅ: Vi kårer byens beste restaurant - stem på din favoritt

Når man drar brillene på seg havner man på dekket til en tråler og får være med en person rundt på båten. Lerbukt håper han slipper sjøsyke mennesker, men innrømmer at det ikke skal mye til.

– Jeg ble selv litt sjøsyk da jeg prøve de i går, sier han og ler.

Barna liker fisk

Natalie Robertsen fra SMAK-festivalen, en av samarbeidspartnerne, håper skreifesten kan bidra til å øke interessen for å spise fisk.

– Forhåpentligvis blir det litt kulere og mer spennende og spise fisk, forteller hun.

Dette kan hun ha rett i, i hvert fall ifølge guttene i 7B på Gyllenborg skole.

– Jeg har vokst opp med fisk, så jeg liker det fra før av, men det de hadde her var veldig godt, sier Thomas Myrhaug (12).

Klassekameratene deler hans mening om fisk, mens Torbjørn Valle (12) legger til at han vurderer å jobbe i fiskenæringen.

– Pappa jobber som fisker, så kanskje jeg også gjør det når jeg blir voksen, sier han.