I Norge har vi feiret den internasjonale kvinnedagen siden 1915. Årets hovedparole i Tromsø er «Feminismen er grenseløs – gi vern til kvinner på flukt», med krav om trygge veier til Europa og støtte til kurdiske kvinner i kampen mot IS.

– Det er ikke unaturlig å rette oppmerksomheten mot kvinner på flukt med det verdensbildet som vi ser nå og som også er en del av vår hverdag. Kvinnedagen handler også om å vise solidaritet med alle verdens kvinner, sier Hanne Stenvaag, som har vært aktiv i 8. mars-komiteen i over 20 år.

Todelt kjønnssamfunn

8. mars handler ikke bare om politiske krav, det er også en feiring av mangfoldet og en bevisstgjøring av et kjønnet samfunn, sier hun.

– Vi har noen sterke forestillinger om kjønn som sitter dypt i oss, og våre individuelle valg er sterkt påvirket av hvordan samfunnet er organisert. Vi kan tenke at vi ikke vektlegger kjønn i vårt daglige liv, men går du inn i en kles- eller leketøysbutikk, så oppdager du raskt hvor viktig kjønn er som markør. Våre barn vokser opp i et samfunn hvor kjønn er todelt, og vi må fortsatt utfordre disse stereotypiene og hvilken rang vi gir dem. Målet er at kjønn ikke skal innebære en rangforskjell. Derfor er kvinnedagen fortsatt viktig.

Engasjert tidlig

44-åringen jobber som leder av krisesenteret i Tromsø og omegn og er politisk aktiv i partiet Rødt. Hun er opprinnelig fra Oslo, men kom til farens hjemby Tromsø i 1991 for kjønnsrelaterte studier.

– Jeg vokste opp i et konservativt, kristent miljø der man i fullt alvor diskuterte om kvinner kunne være prester. Det vekket et engasjement i meg, og da jeg senere studerte teologi, var det med utgangspunkt i feministisk teori.

Fortsatt langt igjen

Til tross for at man i Norge har kommet langt siden stemmerett for kvinner, er det fortsatt en vei å gå før man kan si at man har en reell likestilling i samfunnet.

– Det handler om hva vi legger i likestilling. Man hører fra tid til annen folk som mener at likestillingen som sådan er kommet for langt. Fortsatt er det store forskjeller i lønna til menn og kvinner i Norge. Kvinners samlede inntekt ligger på rundt 65 prosent av menns samlede inntekt i Norge. Mellom 10–15 prosent av disse har ingen annen forklaring enn kjønn. I Tromsø har man tatt bort fritaket for vaktordninger for gravide leger. Man legger ikke til rette for at begge kjønn skal delta som likeverdige parter i arbeidslivet.

Perfeksjonsjaget

Mer enn 30 ulike organisasjoner er tilsluttet årets markering, som starter med tog fra Stortorget klokken 17.00. 8. mars i år er også preget av tema som vold mot kvinner og økt seksualisering av kvinnens kropp, noe som unge jenter møter i stadig større grad.

– Vi lever i en digital verden der skjønnhetstyranniet stiller store krav. Man skal trene, være sunn, se bra og man skal være flink. Det er et evinnelig jag etter perfeksjon som preger unge kvinner og som vi må være bevisst på, sier hun.

Torill Nustad, hovedtillitsvalgt NTL v/ UiT og leder av Kvinnefronten Tromsø: – Hanne er en kunnskapsrik og entusiastisk aktivist. Hun er raus og inkluderende i alt hun gjør med et stort engasjement. Hun er en god venninne, kollega og en stor ressursperson i 8. mars-komiteen. Foto: Privat
Elin Jørgensen, varaordfører (Rødt): – Hanne er levende opptatt av likestilling. Hun er solid, kunnskapsrik, politisk oppdatert og baserer sine meninger på fakta. Hun har godt humør, og har også mange gode ideer som gjør at byens 8. mars-markering stadig utvikler seg. Foto: Tromsø kommune
Gyrid Gunnes, teolog og feminist: – Hanne brenner for likestilling hele året. Hun er en ideologisk premissleverandør, men også den som tar med seg sjokolade på parolemøter fordi hun er snill. Hun har gjort en formidabel innsats i over tyve år og hun fortjener stor honnør for det. Foto: Presse