STORTORGET: Godt over 500 tromsøværinger hadde tatt turen til Stortorget i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen 8. mars.

Før toget ble det holdt en rekke appeller, særlig med fokus på vern til kvinner på flukt.

– Det har vært en positiv utvikling i Norge de siste årene, men vi har fortsatt langt igjen med tanke på likt lønn for likt arbeid, sa varaordfører Elin Jørgensen, som åpnet 8. mars-talen.

Les også: - Det er kvinnfolk som har drittjobbene, og vi har for få kvinnelige ledere!

– Solidaritet

Samtidig understreket varaordføreren hvor viktig solidaritet er.

– Det går an å ha to tanker i hodet samtidig. Det er også kjempeviktig å ha solidaritet med kvinner på flukt og jeg stiller meg sterk bak budskapet i hovedparolen. Det er kjempeviktig, sier hun.

Utallige organisasjoner hadde møtt opp i snødrevet i Tromsø for toget med paroler som «Ei lønn å leve av – likelønn nå!, «Rett til utdanning til alle verdens jenter», «Støtt kurdiske kvinner i kampen mot IS» og «Prostitusjon er ikke arbeid – forsvar sexkjøpsloven».

Jørgensen ønsket særlig å hylle to kvinner.

– Torill Nustad og Hanne Stenvaag. De har begge jobbet i flere tiår i 8.-mars-komiteen hvert eneste år. Hanne i i hvert fall to tiår, Torill i minst tre tiår, sier Jørgensen stolt.

Les også: De første kvinnelige bussjåførene.

– Nå skal vi feire

Torill Nustad var glad for lovprisningene og er ikke i tvil om hvor mye 8. mars og kvinnekampen betyr for henne.

– 8. mars-bevegelsen har vært siden 70-tallet. Det har gått i bølger og nå har vi en fantastisk ny, feministisk bølge med unge jenter og ulike miljøer. Det er helt fantastisk, sier Nustad.

For kampen er langt fra over.

– Vi er ikke i mål med likestillingen, men oppmøtet her lover kjempebra for fremtiden. Vi kan ha fokus på det som skjer her, og ikke minst det som skjer ute i verden, men så skal vi også få lov til å feire oss selv. Fordi vi har fortjent det, sier Nustad, i det hun stresser videre for å marsjere helt framme i toget.

Les også: Omfattende 8.mars-program.