Ei 17 år gammel jente er i Nord-Troms tingrett dømt til fengsel i ett år og tre måneder etter å ved flere anledninger ha kommet med gjentatte alvorlige trusler mot ansatte på en barneverninstitusjon.

Seks måneder av straffen gjøres betinget, og hun får også inndratt tre tapetknivblader, en øks og et balltre.

«Jeg skal drepe dere»

Jenta er under offentlig omsorg og alle tiltalepunktene gjelder hendelser knyttet til opphold på barneverninstitusjonen. Ved flere anledninger i fjor vår og sommer, skal hun ha fremsatt alvorlige trusler mot de ansatte. Hun skal ifølge tiltalen ved flere anledninger ha holdt kniv, glasskår, øks eller balltre mot de ansatte.

Hun skal blant annet ha uttalt «pass dere, jeg skal ta dere» til de ansatte mens hun holdt en øks i den ene hånden og kniv i den andre, og hevet armene mot dem. Ved flere anledninger skal hun ha uttalt lignende trusler som «jeg skal drepe dere alle sammen».

Sparket politibetjent i ansiktet

Ifølge tiltalen skal hun også ha vært voldelig og truende mot politiet da de skulle bistå barnevernstiltaket. Ifølge tiltalen skal hun ha sparket en politibetjent i ansiktet, mens betjenten kjørte bil, slik at bilen svingte mot motgående biler på veien. Hun skal også ha truet en annen politibetjent ved å si «jeg skal brekke armen din». Retten beskriver hendelsene som et svært alvorlig tilfelle av vold og trusler mot politiet.

Ved flere anledninger en dag i Tromsø sentrum, skal hun ha truet de institusjonsansatte med en knust glassflaske i hver hånd og hendene hevet, samt kommet med flere truende utsagn.

Hun skal også ha knust inventar i boligen ved barnevernstiltaket og slått et balltre med stor kraft inn i et pleksiglass en ansatt brukte som skjold.

Forklarte seg i retten

Jenta møtte i retten og forklarte seg, og erkjente seg skyldig i noen av tiltalepunktene, men ikke skyldig etter tiltalebeslutningen. 21 vitner forklarte seg for retten. I dommen kommer det fram at retten mener truslene var egnet til å fremkalle alvorlig frykt.

– Flere av de ansatte har opplevd hendelsene og arbeidet med jenta som så krevende at de har sluttet, heter det i dommen.

17-åringen har tidligere vært dømt for flere alvorlige voldshandlinger og brannstiftelse. I fjor vår ble hun dømt til 120 dager betinget fengsel i Nordhordland tingrett – og alle handlingene hun nå er dømt for er foretatt i prøvetiden. Flere av handlingene skjedde før jenta fylte 17 år. Hun har ikke samtykket til ungdomsstraff. Jenta ble idømt ett år og tre måneder fengsel, hvorav seks måneder gjøres betinget, og skal sone i en ungdomsenhet. Retten skriver at en tett oppfølging ved soning i ungdomsenhet kan veie opp for noe av belastningen ved soning.