Kvaløya: Det var søndag i forrige uke at June Kristiansen (40) var ute og kjørte med hest og vogn på Marisletta på Kvaløya. Hun har holdt på med hest i en årrekke, og har eid egen hest i 20 år.

– Vi har ikke så mange alternativer her dersom vi skal ut med hest og vogn - da må vi kjøre langs veien. Jeg kjørte i retning Tisnes og da jeg kom opp på en bakketopp og så utover sletta så jeg at det kom en personbil og en lastebil mot oss, forteller hun.

Det fantes ingen avkjøring hun kunne kjøre ut i, og det var vanskelig å kjøre inn til siden - Kristiansen kjørte nemlig ei stor firehjulsvogn.

– Bilen som kom kjørende med lastebilen like bak seg slakket ikke ned på farten. Det gjorde ikke lastebilen heller, sier Kristiansen.

Skremte hesten

Resultatet ble at hesten ble skremt og hoppet ut til siden. Kristiansen holdt på å ramle av vogna. I verste fall kunne hun blitt slengt ut i veien, rett foran de møtende bilene.

Hendelsen skremte Kristiansen, og hun har sett seg lei på at bilister ikke viser hensyn og tenker på konsekvensene av måten de handler i trafikken når det er dyr på veien. Hun valgte å legge ut et innlegg på facebook for å opplyse og advare. Der skriver hun blant annet:

«I dag kunne du som kjørte personbilen og han som kom etter i en hvit skaplastebil kl 13:20 her på Marisletta på Kvaløya, ha forårsaket en ulykke med hest og vogn. Hadde det gått riktig ille hadde jeg som kusk blitt kastet av og landet rett foran bilen og blitt overkjørt. Det var nesten så jeg datt av, men heldigvis skjedde dette ikke. Dere som kjørte stoppet heller ikke for å se at alt gikk bra til tross for at dere så hva som skjedde. Når dere ikke sakker ned farten, spesielt dere som kjører bil med henger, større biler (sprinter ol) og lastebiler, så er det fort gjort å skremme et dyr/hest som kommer etter veien».

Hender ofte

Dette er ikke første gangen Kristiansen opplever at bilister ikke viser hensyn.

– Uansett når man ferdes på vei, enten man går med hesten, rir på den eller kjører med vogn, er det bestandig noen som ikke slakker ned farta og viser hensyn. På en tur herfra og til Tisneskrysset - en tur på kanskje tre km - er det kanskje åtte av ti kjøretøy som ikke viser hensyn, sier hun.

Hun lurer på hva bilistene tenker på, og om de ikke er klar over faren de utsetter hest og rytter - og ikke minst seg selv og sine medpassasjerer for.

– Det å få en hest over panseret på en bil kan man likestille med å få en elg over panseret. Dyr er uforutsigbare, man vet ikke hvilken vei de springer når de blir skremt, sier hun.

Trafikkopplæring

Kristiansen understreker at man må på veien med hesten for at den skal kunne bli trafikksikker.

– Og da er man avhengig av at bilistene spiller på lag. Å kjøre forbi en hest i 60 km/t er ikke lurt - senk tempoet.

Kristiansen håper at det kan komme tydeligere inn i trafikkopplæringa hvordan man skal forholde seg til hest i trafikken.

– Man kunne for eksempel laget en film der man viser hva som kan skje og hvordan man skal og ikke skal opptre. Man har sett bilder av hva som skjer når man får en elg på panseret. En hest er også et stort dyr.