Tirsdag var det duket for Fylkesmessa for ungdomsbedrifter. Totalt var det 350 elever fra ungdoms- og videregående skoler i Troms tok turen til Jekta for å vise fram sine bedrifter for publikum og jury.

LAKKER: Asaad Qusieh (fra venstre) og Robin Fagerheim driver bedriften Stars & Stripes UB, som selger tjenester innen lakk på motorkjøretøyer. Det er ikke tvil om at denne motorsykkelen fikk en del oppmerksomhet.

Alt fra hudpleie, torsketunge, vedstativ til puter var noe av det bedriftene hadde å tilby. En av bedriftene som skilte seg ut i mengden var Barnas Teater. Med maling i ansiktet og en fargerik bod fanget de interessen til mange forbipasserende.

Les også: Slik lærer elevene mer og mobber mindre

Selger skuespill

– Vi ønsker å selge skuespill til skoler med fokus på mobbing. Barn får ikke med seg når voksne prater om mobbing og når de forklarer at det er galt. Vi vil heller spille det på en teaterscene, for da skjønner barn alvoret i det. Vi tror dette kan hjelpe med å få fram budskapet om at mobbing er galt, sier Torstein Torheim (17), som er en av fem elever bak bedriften.

– Det trenger ikke å være så alvorlig. Det skal være litt morsomt, legger han til.

Gode tilbakemeldinger

De tre elevene er fra Senja videregående skole hvor de går på studiespesialiserende. De har siden november jobbet med å utvikle ideen og håper at de snart får solgt et skuespill.

– Tilbakemeldingene har vært veldig bra. Folk syns det er nyskapende. Skuespill er en god måte å få fram budskapet vårt på. Vi har vært i kontakt med noen skoler og det virker som at de fleste syns det er en god idé, sier Maja Sandvik (17).

Les også: Rektor ga taushetsbelagte opplysninger til nabo (iTromsø Pluss)

Bakeri med egen vri

En av bedriftene fra Tromsø som var representert på fylkesmessa var Henrys Bakeri. Som navnet tilsier, så driver de et bakeri, men med en litt spesiell vri.

BAKERI: Mathias Johnsen (fra venstre), Tobias Jensen, Thomas Eriksen og Henry Åsmo viste fram bedriften sin «Henrys Bakeri».

– Vi baker ikke noe selv. Dette er mødrene våre, og en sponsor som står bak bakverket, sier Henry Åsmo (17), og viser fram bakervarene de har stilt ut i boden sin.

Sammen med vennene Tobias Jensen (17), Thomas Eriksen (17) og Mathias Johnsen (18), som alle er elever ved Kvaløya videregående skole, klarte de å imponere juryen. De stakk nemlig av med 2. plass i kategorien beste logo.

Les også: Lærer varslet om mobbing - ble ikke hørt

– Det tok omtrent et minutt å lage logoen, men det er jo artig, sier Åsmo.

Anne Grete Johansen, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Troms, har vært med å arrangere fylkesmessa i seks år. I fjor hadde de litt over 200 elever med, så hun er godt fornøyd med oppmøtet i år.

FORNØYD: Anne Grete Johansen, daglig leder for Ungt entreprenørskap Troms, er godt fornøyd med årets fylkesmesse.

– Det er lenge siden det har vært så mange bedrifter. Det er fantastisk å se alle disse produktene og tjenestene. Det er en unik læring for elevene. De blir rustet til å jobbe i egen bedrift og vi trenger disse menneskene til å videreutvikle landsdelen vår. Her får de prøve og feile i trygge omgivelser, sier hun.