John Larsen, avdelingssjef i Securitas Tromsø, forteller at det i løpet av fjoråret var 1.021 vekterutrykninger i forbindelse med innbruddsalarm, bistandsalarm, heisalarm eller lignende.

– I dette tallet inngår det også når kunder, eksempelvis ansatte i en butikk, ber oss om bistand. Det kan for eksempel være i en førstehjelpssituasjon, hvis en person har sovnet av i en korridor hvor han ikke skal være, hvis man ønsker en person fjernet fra privat område eller andre slike ting, sier Larsen.

Naskeri

I løpet av fjoråret tok vekterne 57 personer for tyveri eller naskeri. I tillegg ble det gjennomført 154 bortvisninger.

– Tallene som dreier seg om bortvisninger, naskeri, tyveri og trusler mot både kundene våre og vekterne våre er i svært stor grad hendelser som har skjedd i sentrumsområdet. Vi har bypatruljen i sentrum, i tillegg til sentervakter på kjøpesentre og vektere i frittstående butikker, sier Larsen.

20 vektere

Totalt anslår Larsen at det jobber cirka 20 Securitas-vektere i sentrum. Det inkluderer vaktholdet på Nerstranda. Selskapet hadde også noe vakthold på Veitasenteret som spiller inn på statistikken.

I tillegg til bortvisninger, tyveri, naskeri, trusler og førstehjelp registrerte avdelingen 9.934 tilfeller hvor vekterne slokket energikilder som kan medføre brann. Vekterne lukket 4.814 dører og vinduer som var glemt igjen åpen på ulike bygg i Tromsø.

Anmeldes

Larsen understreker at selskapet oppfordrer kundene sine til å anmelde alle tilfeller av tyveri, naskeri og trusler.

– I tilfellene hvor en vekter blir truet oppfordrer vi også vekterne våre til å anmelde forholdet, og vi bistår naturligvis i den prosessen. Det samme gjelder dersom noen av kundene våre blir utsatt for trusler, sier Larsen.

Kundene må selv anmelde egne forhold, men vekterne bistår i prosessen.

– Som regel anmelder kundene alltid forhold som vi anbefaler å anmelde, sier Larsen.

iTromsø har forsøkt å komme i kontakt med Jørn Olsen, daglig leder i Trygg Vakt, men han har ikke besvart våre henvendelser. Heller ikke Ådne Mauritzen, kommunikasjonssjef i Nokas, har hatt anledning til å komme med en statistikk fra fjoråret.