KIRKEGÅRDSVEIEN: – Bikinien skal være med. Jeg har hørt at de har et oppvarmet utendørs basseng der, og hvis det er mye vind sitter man bare med lue og slalåmbriller på, sier Karianne Jensen og Karen Fosse Sivertsen.

TIL JAN MAYEN: Fra venstre: Andreas Fossli (28) fra Ballangen, Karen Fosse Sivertsen (25) fra Tromsø, Karianne Jensen (40) fra Harstad skal det neste halve året gjøre værobservasjoner fra stasjonen på Jan Mayen.

Dekket av isbre

De neste seks månedene skal de tilbringe på værstasjonen på Jan Mayen. Denne uken har de vært på opplæring ved Vervarslinga i Nord-Norge, og 31. mars går turen til den arktiske øya, som er delvis tildekket av isbre.

– Det blir gøy å prøve noe nytt. Været er faktisk ikke så ille der, med kalde somre og milde vintre. Det blir ikke kjempekaldt, men vi får nok ingen sommer i år slik vi er vant med. Det er isbre på deler av øya, men ellers blir det bart etter vinteren. Så vi satser på toppturer både på ski og til fots, forteller de.

Les også: Slik var februar-været

Observasjoner

25-åringen fra Tromsø er den eneste av de tre som er utdannet meteorolog. Jensen er til vanlig politietterforsker og Fossli arbeidssøker. Men på værstasjonen skal de jobbe som meteorologfullmektige.

– Vi skal gjøre observasjoner, måle nedbør, sjekke sikten, ha et overblikk på værsituasjonen og sende værballonger. Vi skal gjøre alt der som ikke måles automatisk.

Størst utfordring å komme hjem

Mannskapet på den meteorologiske stasjonen består av fire personer. De engasjeres for seks måneder om gangen og skiftes ut i april og oktober. Forsvaret har i tillegg 14 ansatte på øya.

– Det er et isolert sted midt i havet. Vi må være forberedt på at det er et lite miljø der. Det blir kanskje den største utfordringen. Men vi håper jo å bli gode venner, sier Jensen.

Les også: Slik blir påskeværet

– Til tross for at vi ikke er så mange der, tror jeg det blir veldig sosialt. Men hvis du er avhengig av mobildekning, og at det er mye som skjer rundt deg hele tiden, er nok ikke dette jobben for deg, legger Sivertsen til.

– Man får en ro over seg der som jeg tror blir deilig. Det er et eventyr, og noe helt annet som man aldri ellers får oppleve. Enten tenker man på det som et fantastisk eventyr, eller så synes man det høres grusomt ut. Det vanskeligste blir nok å komme hjem igjen etterpå, til mobildekning, internett og et helt annet tempo, sier Jensen.