– Den påskeberedskapen vi har hatt tidligere har vi avskaffet. Vi ser ikke verdien av å ha folk liggende i stand by på fjellet lenger. Det er ikke nødvendigvis der hvor vi er at uhellene skjer, forklarer leder for Norsk Folkehjelp i Tromsø, Eva Vassnes.

På plass i Tromsdalen

Vassnes forteller at de frivillige i Folkehjelpa fremdeles kommer til å ha hjemmeberedskap i løpet av påskeuken.

– Det har vist seg at det mange ganger gir vel så rask responstid, om ikke bedre, som å ligge klar i fjellet, sier hun.

Det kommer likevel til å være folk i folkehjelpshytta i Tromsdalen.

– Det vil være mannskaper der, men det er ikke snakk om døgnbemanning hele påsken. Det er nok noen av våre folk som tar seg ei natt eller to, men det blir i all hovedsak dagsutflukter fra vår side, forteller Vassnes.

Skjerpet beredskap

– Nå har det i helgen vært varslet om betydelig skredfare, og det har kommet en del nysnø i fjellet. Dere har altså likevel ikke økt beredskapen?

– Når det er økt skredfare er vi alltid ytterligere skjerpet. Det gjelder hele året. Skredgruppen vår er dedikert til den type oppdrag, og de har et veldig godt samarbeid med politiet og de andre nødetatene, svarer hun.

Ifølge Ann Tone Håkonsen, som i år leder skredgruppen, er tiden med organisert beredskap i fjellet over.

– I gamle dager gikk påsketuren for de aller fleste fra Snarby til Tromsdalen, og det var naturlig for oss å være der da. Situasjonen er en annen i dag: Alle fjell er yndede turmål nå, sier hun.

Rolig helg

Den første helgen i påsken har gått rolig for seg for Folkehjelpa, til tross for høy skredfare, fint vær og stor utfart.

– Det har – bank i bordet – ikke vært noen skred så langt. Det har heller ikke vært noen uhell som vi har fått beskjed om. Det har med andre ord gått veldig fint, forteller Vassnes.

Lederen medgir imidlertid at de har hatt hjertet i halsen de siste dagene.

– Det har vært spesielle forhold med all nysnøen. Det tar jo tre dager før snøen får satt seg ordentlig, så det handler om å klare å vente, sier hun,

– Vårt inntrykk er at folk er oppdaterte på skredvarslet, har med seg rett utstyr og kjører ned trygge sider, tilføyer Håkonsen.

LEDER: Leder i Norsk Folkehjelp Tromsø, Eva Vassnes. Foto: MARTIN G. UNNEBERG