Det er påske, det sludder ikke horisontalt og det er ennå snø i fjellet. Alt er med andre ord lagt til rette for at svært mange tromsøværinger pakker Kvikklunsj, appelsin og kakao i sekken, tar skiene fatt og setter kursen mot det nærmest mytiske påskefjellet.

Les også: Del dine påskebilder med oss - vinn påskeegg!

Men dårlig smøring har ødelagt mang en skitur: Lille Ola (6) står bom fast, mor sklir baklengs ned løypa og far forsøker fortvilt å få filmet det hele, men ender i stedet opp med å smøre klister utover den splitter nye telefonen sin. Ja, mye kan gå galt.

Derfor har iTromsø spurt smøreekspert Amund Hesstvedt (23) ved Tromsø Ski & Sykkel om hjelp. Og han har seks gode smøretips.

Skismøring 1/3: Dette trikset fjerner gammel skismøring på under 1 minutt

1. Rengjør skiene

Ifølge Hesstvedt er det mange som finner fram skiene fra i fjor, med smøring og alt, hiver et lag til med Blå-Swix på og legger av gårde.

– Da blir opplevelsen deretter. Det er viktig å rengjøre skiene før man legger ny smøring. Det kan enkelt gjøres med et løsemiddel og et papir som ikke loer. Legg papiret over delen av skien hvor du vil fjerne smøring eller klister, dynk det i løsemiddel og skrap papiret av med ei smøreskrape. Det er raskt og enkelt!

– Du sier løsemiddel. Fungerer terpentin?

– Hehe, nei. Alle smøreprodusentene selger egne løsemiddel beregnet til bruk på ski, svarer Hesstvedt.

Skismøring 2/3: Slik påfører du klister på skiene

2. Finn smørefeltet

Når skien er ren, kan man begynne å legge festevoksen – det de fleste kjenner som Blå-, Rød- eller Lilla-Swix. Men først må man finne ut hvor den skal legges.

– Smøresonen er den delen av skien som ikke er i kontakt med snøen når du glir fremover. Den strekker seg fra hellen på bindingen og 60–70 centimeter fremover. Den beste måten å få dette målt opp på, er å dra til en sportsbutikk, men man kan også gjøre det hjemme. Da legger man et papir under skien, stiller seg på den og drar papiret fremover fra hellen helt til det stopper, sier Hesstvedt.

3. Bruk sandpapir

Når man vet hvor man skal smøre, er det bare å finne fram sandpapiret.

– Mange er nok redde for å gå løs på dyre ski med sandpapir, men det må til. Du vil skape god heft for festet du skal legge, forklarer Hesstvedt.

Ifølge smøreeksperten bør man bruke papir med en korning på 100 eller 120.

– Gnikk langs skien, ikke fra side til side. Når smørefeltet har skiftet farge og det er jevnt, er du ferdig.

Skismøring 3/3: - Mange gjør ikke hele jobben

4. Legg grunnvoks

Så er det bare å finne fram grunnvoksen eller den kaldeste festevoksen du har.

– Blå-Swix fungerer godt om det er det man har. Legg et tynt lag smøring på og bruk et smørejern eller kork til å jevne det ut. Dersom du bruker kork, vil du bruke hurtige bevegelser langs skien. Det handler om å skape friksjon og varme, forklarer smøreeksperten.

Om man legger et tykt lag vil det være vanskeligere å jevne ut og vil ofte bli klumpete.

5. Legg flere tynne lag

Vent så til grunnvoksen har blitt kald, og legg så mellom fire og åtte tynne lag med den dagsaktuelle smøringen og jevn det ut med korken eller smørejernet.

– Er det kaldt, funger Blå-Swix godt. Det passer for temperaturer mellom to og ti kuldegrader om det er nysnø, slik som nå, og minus fem og 15 kuldegrader om det er hard snø. Er det nullføre er Lilla-Swix greit og er det varmere er Rød-Swix ofte bra.

– Er det første gang man bruker skiene, kan man smøre litt utenfor smøresonen. Smøringen vil slites bort utenfor sonen og da ser man ganske greit hvor man skal smøre neste gang, sier Hesstvedt.

6. Bruk klister!

Er det varmt og vått eller is i løypa, er klisteret nøkkelen til en god skiopplevelse.

– Altfor få tør å bruke klister, men det gir ofte de aller beste skiopplevelsene. Kjøp en god baseklisterspray, spray et tynt lag i smørefeltet og jevn det ut med håndflaten. Legg så klister i et fiskebeinsmønster i smøresonen og bruk tommelen til å gnikke det raskt ut. Jevn så ut med håndflaten.

Ifølge Hesstvedt er en grei forholdsregel – for å unngå å få klister i håret, på brillene og på telefonen – å kun bruke ei hånd til å håndtere det.

– Hold den andre unna! Du trenger heller ikke tørke det av deg når du er ferdig. Varme fjerner nemlig klisteret, så det er bare å hive på seg hansken og begynne å gå. Når du er hjemme igjen er klisteret borte fra både hansken og hånden.