Det skriver fylkesordfører i Troms, Knut Werner Hansen, i en pressemelding.

Det var i et møte 17. mars at fylkestinget vedtok uttalelsene om at E8 må realiseres raskest mulig.

– Saken har vært aktuell i mange år nå og har vært til behandling i kommunestyret i Tromsø en rekke ganger med ulikt utfall. Nå er E8 Ramfjorden i realiteten ute av nasjonal transportplan. Situasjonen er kritisk for hele prosjektet. Troms Fylkesting mener det viktigste nå for og i det hele tatt få på plass ny E8 inn til Tromsø er et tverrpolitisk samarbeid med vilje til å finne den beste og mest realistiske løsningen å få gjennomført, uttaler fylkesordføreren.

LES OGSÅ: Disse veiene får ny asfalt i 2016

Usikre momenter

I transportetatenes fremlagte forslag til NTP 2018–2029 ligger det østre alternativet langt bak i køen i ny Nasjonal Transportplan.

Årsaken er ifølge fylkestinget en rekke utfordringer og usikkerhetsmomenter knyttet til det østre alternativet.

– Det er for det første ikke en ferdig reguleringsplan i området, og det er mange usikre momenter knyttet til prosjektet både med tanke på høye kostnader og utfordringer til vannforsyning og grunnforhold i et svært bratt terreng.

Fylkestinget forklarer videre at det vestre alternativet i dag har en reguleringsplan, trasèn er kortere, den er mye rimeligere og kost/nytte verdien er større enn i det østre alternativet.

Dette er viktige momenter som ifølge Hansen automatisk vil gjøre at prosjektet om vestre trasé rykker fram i køen i Nasjonal Transportplan.

Første spadetak

– Troms fylkeskommune mener vi må velge det alternativet som lar seg realisere raskest mulig. Høringsfristen til NTP er 1. juli og Troms Fylkesting ønsker å signalisere at vi ønsker det vestre alternativet, lyder pressemeldingen fra fylkesordføreren i Troms.

LES OGSÅ: Stiller beinharde E8-krav til stortingspolitikerne

Videre står det at Troms Fylkesting har som ambisjon at man i 2018 kan ta det første spadetaket for det vestre alternativet, med et stort tverrpolitisk flertall bak seg.

-Regjeringen har sagt at den skal vektlegge lokale vurderinger. E8 er en innfartsvei for en stor region og er viktig for flere kommuner. Troms Fylkesting ber regjeringen prioritere en raskest mulig byggestart for Ny E-8 i Ramfjorden.