Norske Redningshunder (NRH) er en frivillig organisasjon som utfører redning med hund som hjelpemiddel. I Tromsø har organisasjonen tidligere hatt to ekvipasjer (hund og fører, red.anm.) utdannet for å rykke ut. Nå er tre nye ekvipasjer klare, og organisasjonen er dermed ekstra beredt dersom ulykken skulle være ute.

– Vi er frivillige, og det er klart at det har vært litt sårbart når man bare har vært to stykker tidligere. Med tre nye ekvipasjer får vi nå økt beredskap, forteller Susanne Bengtsson, hundefører og distriktsansvarlig for lavine i NRH i Troms.

– Hundens nese er uvurderlig

Organisasjonen har beredskap hele året og driver primært med skredsøk på vinterstid.

– Til enhver tid er en av oss beredt med skredtelefonen, og vi gjør ettersøkning både på sommeren, på vinteren, og ved større katastrofer. Min hund, Spiff, er utdannet innen alle tre grener og vi var blant annet på Svalbard i forbindelse med snøskredet der, sier Bengtsson.

Å utdanne en lavinehund tar mellom tre og fire år, og Bengtsson forteller at å bruke hund i forbindelse med søk gir mange fordeler.

– Hundens nese er uvurderlig og hunden er både raskere og finner savnede fortere enn oss. Hund er riktignok ikke noen erstatning for teknologi, men mer et supplement, sier hun og legger til:

– Lukten hunden plukker opp kan ha flyttet seg noen meter med for eksempel vann, og da er vi avhengig av å ha sonderekke (en av basisøvelsene innenfor redning i snøskred). Men hundene minimerer området slik at hele prosessen går fortere, forklarer Bengtsson.

Er i påskeberedskap

Onsdag ettermiddag hadde alle fem ekvipasjer samlet seg ved helikopterbasen på UNN.

– I dag er vi her for å vise disse lokalene til våre nye ekvipasjer, og for å hilse på dem som jobber her. Dette for å gjøre de nye ekvipasjene kjent, da vi har et tett samarbeid med både politi og helikopterbasen på UNN, forteller Bengtsson.

Dette er det første året de tre nye ekvipasjene er i påskeberedskap.

– Hvor mange av oss som er i beredskap i påsken varierer. Vi har en skredtelefon som en av oss alltid har med oss, også lager vi en vaktplan ut fra hvem av oss som er tilgjengelig og som har mulighet til å rykke ut, forklarer hun.

– Ta skredvarsler på alvor

I forbindelse med påsken oppfordrer Bengtsson folk til å ta skredvarsler på alvor.

– Jeg oppfordrer folk til å følge med på varsomt.no. Dårlig vær er imidlertid ingen unnskyldning for å ikke dra ut på tur, men gjør gode veivalg, sier hun og legger til at dersom ulykken skulle være ute er NRH klare til å hjelpe.

– Alle kan ha uflaks og være på feil sted til feil tid. Vi i Troms er svært godt rustet og er profesjonelle dersom ulykken skulle være ute i påsken. Politiet har også en lavinehund i beredskap hele påsken og dette er svært viktig for redningsberedskapen.

Team: Susanne Bengtsson og Spiff (3) er et godt team, og har vært på mange oppdrag sammen.
Beredskapen: (f.v.) Kirsti Hauglum og Dexter (7), Vemund Storås og Panto (4), Benedikte Nergaard og Balto (3), Trond Arne Nilsen og Fenris (5), og Susanne Bengtsson og Spiff (3).