I 2008 ble flygerutdanningen ved Universitetet i Tromsø startet opp. To ganger i året tas tolv studenter inn på studiet, etter en seleksjonsprosess med flere tester. I dag er det omtrent 70 studenter ved bachelorutdanningen som foregår ett år i Tromsø og to år på Bardufoss. Kun et fåtall av dem er jenter.

– Erfaringsmessig er det én eller to jenter per kull. Det har vært kull uten noen jenter, og det meste vi har hatt er tre jenter på ett kull, sier studiekonsulent for flygerstudentene, Benedikte Aas.

– Ikke bare for menn

Flygerutdanningen er det eneste i Norge som er statsfinansiert, og det har blitt et populært studie med mange søkere. I fjor var Luftfartsfag et av studiene med flest søkere per studieplass. 23-årige Jenny Kristina Steffensen var en av de tolv studentene som kom seg gjennom nåløyet. I tillegg til å være student ved flygerutdanningen, er hun ambassadør for UiT Norges arktiske universitet for å vise fram studiehverdagen i Tromsø.

– Jeg har alltid vært litt guttejente med konkurranseinstinkt og tenkt «hvorfor kan ikke jenter gjøre det guttene gjør?». Bare fordi det er et mannsdominert studie og yrke betyr det ikke at det ikke er for jenter, sier hun.

Vil inspirere

Hun håper at hun kan inspirere flere kvinner til å gå samme vei som hun har valgt. I Steffensens kull er det kun to jenter – og det er det kullet med flest jenter per nå.

– Jeg tror mange tenker at pilotyrket er mannsdominert. Når man reiser er det typisk å se at pilotene er menn og flyvertinnene er kvinner. Det ligger nesten i tankegangen vår at piloter er menn, sier hun.

Men hun tror og håper at luftbransjen blir mer kvinnelig.

– Det går sakte, men fremover. Etter at jeg startet på studiet har jeg snakket med flere jenter som synes studiet høres kult ut, men ikke tør søke. Jeg tror opptaksprosessen kan skremme folk, men det er ikke umulig, sier hun.

Til Bardufoss

Til sommeren flytter Steffensen til Bardufoss for å starte med flyfagene, etter ett år med teoretiske fag i Tromsø.

– Bardufoss er ikke en superspennende plass, men studiet er verdt det.

Å studere sammen med nesten kun det motsatte kjønn har hun ikke noe imot.

– Man venner seg til alle guttene. Jeg husker at de var litt skeptiske til hvordan de skulle oppføre seg rundt oss i begynnelsen, men jeg vil ikke at de skal gå på tå rundt oss.