I første omgang er det snakk om fire akutte døgnplasser som skal disponeres av Tromsø og Karlsøy. Men så snart den nye bo- og rehabiliteringsenheten på Mellomveien står ferdig om kort tid, blir ytterligere fem senger stilt til disposisjon.

I stedet for

– Plassene er reservert for pasienter som er for friske for innleggelse på UNN og for syke til å dra hjem etter legebehandling. Meningen er at både fastleger og legevakten skal kunne be om kommunal hjelp, sier Gunhild Johansen.

Denne ordningen har vært prøveprosjekt i statlig regi de siste fire årene. Nå har nabokommunene fått drøye 12 millioner kroner til oppstarten lokalt.

Støtteapparatet

Ifølge etatsjef for helsetjenesten, Aud-Helene Dragland, er alle posisjoner bemannet – alt fra overlege til fysioterapeut.

– Vi har som mål å gi pasientene et fullverdig tilbud. Ordningen er i utgangspunktet ment å være et tredagerstilbud. Men i de tilfellene noen har behov for ytterligere hjelp, blir de ikke sendt hjem.

Dragland sier at i løpet av den første måneden ordningen har fungert, har liggetiden vært på 3,6 døgn i snitt.

Kan sende videre

Overlege Eirik Stellander sier at selv om tilbudet skal være et supplement til dyre sengeplasser i spesialhelsetjenesten, har han full rett til å videresende personer som ikke kan behandles på Seminaret.

Leder for legevakten, Helga Kramvik, forteller at oppstartsmidlene som kommunen har fått, er tatt fra helseforetaket. Det lot seg gjøre fordi gruppen som får behandling i kommunal regi, frigjør dyre plasser på UNN.

En del av

Helsebyråd Gunhild Johansen konkluderer med at den nye behandlingen er en del av samhandlingsreformen:

– I tillegg til å igangsette tiltak som unngår sykdom, har vi fått et tilbud som gjør at vi begrenser sykehusopphold.

– Det får også en positiv effekt når det gjelder problemet med utskriftsklare pasienter som blir på sykehuset lenger enn nødvendig.