St. Hanshaugen: I fjor tok scenograf Ingvill Fossheim og arkitekt Berit Steenstrup initiativet til prosjektet «Dyrk Tromsø». Prosjektet gikk ut på å skape urbane nyttehager på St. hanshaugen og Rambergan, der folk kunne komme sammen og være sosial samtidig som man dyrket egen mat i grønne, urbane lunger.

– Prosjektet ble en suksess i fjor, og vi har grunn til å tro at enda flere er interesserte i å delta i år, forteller Steenstrup.

– Vi har fått tilbakemelding fra mange om at de vil være med. Det å skape disse grønne stedene der man kan dyrke lokal mat, har vært en positiv måte å utvikle byen på, mener hun.

90 arter

I fjor deltok 16 familier i prosjektet. Det var 50 dyrkekasser og både skole- og barnehagebarn var med.

– I tillegg hadde vi mange, mange flere som deltok på «hagesøndager», arrangementer og fester vi arrangerte, sier Steenstrup.

I vinter ble det arrangert workshop for barn i samarbeid med NODA.

– Det ble i fjor dyrket over 90 ulike arter i kassene- Det var ulike typer kål, brokkoli, chili, ulike typer salat, rotfrukter, bær ...

Dyrk Tromsø hadde blant annet et samarbeid med en kokk fra NM i kokkekunst, som ønsket å bruke grønnsaker fra nyttehagene i konkurransen, og de samarbeidet med kokkene på Hildr, som lagde mat med vekstene fra hagen.

Snart i gang

Selv om Steenstrup innrømmer at det frister å gå i gang med dyrkingen allerede nå, ettersom det har vært så deilig vær de siste dagene, er det planlagt oppstart til månedsskiftet mai/juni.

– Dersom man ønsker å være med kan man ta kontakt via Facebook-siden vår, eller på epost. Vi har allerede fått tilbakemeldinger om at folk ønsker å være med – en del av dem deltok også i fjor, og en del er nye, sier Steenstrup.

Hun mener det ligger et stort potential i et prosjekt som dette, og viser til det økologiske prosjektet «Herligheten» i Bjørvika i Oslo.

– Der var det plass til 100, men de fikk inn nesten 4000 søknader. Det som er bra med dette prosjektet er at det ikke bare handler om matauk – men også om det idealistiske og det sosial, sier hun.