Historien bak psykologifaget ved UiT startet i 1983, da grunnfaget – nå kalt årsstudiet – i psykologi kom. Da var grunnfag opptaksgrunnlaget for å komme på det som da var kalt embetsstudiet, men nå heter profesjonsstudiet. Så kom mellomfag i 1985, som var ett semester med påbygging til grunnfag. Det samme året kom førsteamanuensis Bertil Bjerkan til Universitetet i Tromsø, og psykologigruppa ved universitetet besto da av tre personer – Bjerkan, Frode Svartdal og professor Frode Strømnes. Svartdal og Bjerkan begynte i årene fremover arbeidet med å få et profesjonsstudie til Tromsø. I 1991 fikk de med seg én professor på laget, Karl Halvor Teigen, og studiet ble det en realitet.

– I 1991 var vi syv ansatte, og vi tok inn 16 studenter på studiet. Det er utrolig å tenke på at vi siden da var fått omtrent 70 nye ansatte, sier Bjerkan.

Færre prester, flere psykologer

Bakgrunnen for å få studiet til Tromsø var den store psykologmangelen i landsdelen.

– Da profesjonsstudiet startet her, fantes det 40 psykologer nord for Trondheim. Nå er det 500, og vi har utdannet 450 her i Tromsø, forteller instituttleder ved Institutt for psykologi, Ingunn Skre.

– Vi har vokst, mens prestene har forsvunnet. Psykologer har på mange måter overtatt sjelesorgfunksjonen som prestene hadde. Også nedbyggingen av de psykiatriske sykehusene og oppbyggingen av poliklinikkene og barnepsykiatrien første til den store etterspørselen av flere psykologer, sier hun.

Og behovet for psykologer er fortsatt stort. Fra høsten dette året tar UiT opp 50 studenter ved profesjonsstudiet. De har omtrent ti søkere per studieplass.

Sikret jobb

– Hvorfor er faget så populært?

– Det er et utømmelig fag. Og så er det gode jobber i et stort arbeidsmarked. Man er sikret jobb, sier Skre.

I dag er det omtrent 800 studenter ved instituttet. 240 studenter er fordelt over fem år på profesjonsstudiet, 250 tar årsstudiet, litt over 200 er på bachelorstudiet, 20 på masterstudiet, og omtrent 100 studenter tar enkeltemner ved instituttet. Og det er 85 ansatte ved instituttet.

– Vi er et av de største studiene ved universitetet, sier Skre.

En av de første

Catharina Wang er professor ved klinisk psykologi ved UiT, og er en av de første psykologene som er utdannet i landsdelen. Hun var én av de 16 heldige studentene som fikk plass på profesjonsstudiet i 1991.

– Det som var spesielt, var at vi var så få. Men det skapte en nærhet til de få lærerne, noe som var fint, sier hun.

De første studentene var vitne til hvordan studiet ble bygget opp gjennom de første årene.

– Jeg husker godt da vi skulle begynne med den kliniske delen av studiet det tredje året. Da var vi redd for at studiet skulle stoppe opp på grunn av mangel på veiledere. Det var så få psykologer i Tromsø da, sier Wang.

Lokal kontakt

Men studiet gikk videre, og Wang ble professor ved universitetet hun utdannet seg ved. I dag er hun kolleger med en av dem som fikk studiet til å skje – Bertil Bjerkan.

– Min far var den første psykologen nord for Trondheim. Han utdannet seg i Oslo, men var opptatt av nordnorske forhold. Det er jeg også. Det betyr mye for meg med nærhet til det lokale, sier Wang.

Hun håper de neste årene vil føre videre den nærheten studiet har bygget opp med byen.

– Vi vil fortsette å ha god kontakt med lokalbefolkningen gjennom de unike prosjektene vi har, slik som psykhjelpa på Tvibit og eldrepraksisen. Vi har også god kontakt med kommunen, noe vi vil fortsette med.