Ni skoler fra hele landet, samt over 50 profesjonelle pølsemakerbedrifter deltar i pølsekategorien på NM-konkurransen – som foregår i Oslo fra 18. april.

De ni skolene stiller i en egen underkategori for unge pølsemakere – og Sander Simonsen (17) fra Breivika videregående skole er den eneste deltakeren fra Nord-Norge.

Lammepølse

Han forteller at forberedelsene har vært nitide.

– Vi har jobbet med oppskriften på mine pølser de siste ukene, og vi har landet på en lammepølse med spekk, som er krydret med sort pepper, rosmarin og hvitløk, forteller han.

«Nordlyspølsa» er hans konkurransebidrag døpt til, og han har fått hjelp av lærer Silje Ulriksen til å fintrimme oppskriften.

– Vi har latt folk her på skolen smake på pølsa og tilbakemeldingene er veldig bra. De liker pølsa veldig godt, sier Simonsen.

Vil ikke bli kokk

17-åringen fra Movika sier at det å delta i Pølse-NM er en spennende del av det å være matfagelev.

– Det å drive med kjøtt er et helt eget fag, det er en kunst å mestre det. Jeg trives veldig godt – og etter å ha skjært 100 lammesteker hos Mydland like før påske – uten å gå lei – viser det vel at jeg har havnet rett, sier han og ler.

Lærer i matfag, Silje Ulriksen, forteller at Sander er den eneste kjøttfageleven de har på Breivika, men at de gjerne skulle hatt flere.

Kjøttbyen Tromsø

– Med tanke på at Tromsø er en skikkelig kjøttby, og at vi har flere veldig oppegående kjøttbedrifter, så er det merkelig at det ikke er flere som tar utdanning i kjøttfag, sier hun.

Hun forteller at bedrifter som Mydland, Ingebrigtsen og Aron Mat gjerne tar imot lærlinger – og at fremtidsutsiktene for ungdommer som tar kjøttfag er veldig god.

Å delta i konkurranser som NM i Kjøttfag er med på å gi økt oppmerksomhet til faget – samtidig som både deltakende elever og skolen nyter godt av det.

Bra for skolen

– For Sander betyr det at han får lære mye nytt i forbindelse med konkurransen, og får innspill og inspirasjon.

– For oss på skolen betyr det økt fokus på faget, og at vi lærere må fornye oss og hente nye impulser for å holde tritt med utviklingen i bransjen, sier Ulriksen.