Om Pasta Bolognese er den mest populære røde pastaretten så er dette den mest populære hvite.

Spagetti Carbonara – eller «kullselgerens spagetti» – har sitt opphav utenfor Roma – i regionen Lazio i Italia, og skriftlige spor etter retten er å finne helt tilbake til 1600-tallet.

Hovedingrediensene i Pasta Carbonara er pasta, røkt og tørket svinekjøtt, egg og sauemelkosten pecorino. Det skal ikke brukes parmesanost – det er en norditaliensk ost laget av kumelk.

Navnet Carbonara kommer fra knust sort pepper som påminner om sot fra kull ...

For dem som vil være helt tro mot originalen så er kjøttet som skal brukes salte, tørkede og røkte svinekjaker – eller guanciale – men spør dere meg går det like bra med pancetta eller tørrsaltet bacon. Se bare til at dere ikke bruker billig vannsprøytet «bacon» ...

Det finnes to versjoner av Carbonara – med og uten fløte, der fløteversjonen er mer kremet og mild.

Pasta Carbonara

Pasta

250 g bacon eller pancetta

3 eggeplommer

100 g pecorinoost

2 dl fløte

Salt, sort pepper

Skjær bacon/pancetta i terninger og stek på middels varme til de er sprø. Om pannen blir tørr kan det legges i en liten klatt smør. Sett til side når flesket er ferdig stekt.

Riv pecorinoosten og bland den med fløte, eggeplommer, salt og pepper.

Kok pasta – spagetti, tagliatelle eller penne – og la renne av i dørslag.

Nå gjelder det å holde tungen rett i munnen, for dette kan bli eggestann om man ikke er forsiktig.

Snu inn pastaen i baconet/pancettaen. Rør rundt godt slik at det blandes. Sett pannen over en plate på lav varme.

Hell over fløteblandingen og rør rundt samtidig. Vær parat til å løfte vekk pannen om fløteblandingen begynner å «gryne» seg. Eggeplommene, osten og fløten skal bli litt jevnet og kremet – da øser du opp pasta på tallerkener.

Før servering kverner du over rikelig med sort pepper og eventuelt en ekstra eggeplomme.

Om du velger å lage retten uten fløte gjør du på samme måte med egg og ost, men du bruker du 1-1,5 dl kokevann (ikke vanlig vann!) til å spe sausen.

NB! Dette må gjøres etter at egge/fløteblandingen er blandet inn i pastaen – ellers skjærer seg det hele.

Server Pasta Carbonara sammen med en Insalata Caprese (tomat, mozzarellaost og basilikum) og en fruktig rødvin fra eksempelvis Puglia.

Buon appetito!