NVE (Noregs vassdrags- og energidirektorat) har ilagt Troms Kraftforsyning og Energi As et overtredelsesgebyr på 300.000 kroner for brudd på manøvreringsreglementet for Galggojavri i Skibotnvassdraget høsten 2014.

Det opplyser NVE i en pressemelding.

LES OGSÅ: Troms Kraft kjøper Ishavskraft

Troms Kraftforsyning og Energi As er et selskap som er eid av Troms Kraft og Jämtkraft AB.

Det var regulanten selv som meldte fra om situasjonen. NVE opplyser at denne oppsto som en følge av feil på styringssystemet på luken for slipp av vann fra Galggojavri og ned i det nedenforliggende reguleringsmagasinet for Skibotn kraftverk.

I to døgn sto luken åpen.

- «Dette førte til at vannstanden sank ned til 1,02 meter under den laveste tillatte regulerte vannstand før feilen ble oppdaget og luken stengt. Vannstanden var under laveste tillatte vannstand i 26 døgn fra 17. september 13. oktober», opplyser NVE.

- Dette er en sak med brå vannstandsreduksjon i et reguleringsmagasin. De faktiske skadene var begrenset. Om hendelsen hadde skjedd i forbindelse med islagt magasin kunne konsekvensene for reindrift og allmenne interesser vært større. Vi ser alvorlig på dette, sier Øyvind Leirset, seksjonssjef for NVEs miljøtilsyn.

Troms Kraftforsyning og Energi As har utarbeidet sakkyndige rapporter om skadeomfanget som følge av hendelsen. Konklusjonen i disse var at tappingen hadde liten negativ effekt på blant annet naturmiljø, reindrift, fisk og lignende.