I en lederartikkel torsdag kommenterer iTromsøs sjefredaktør, Stig Jakobsen hvor dyrt det er for turister som kommer til Tromsø. En gjennomgang av turistoperatører som annonserer deres tjenester hos Visit Tromsø, viser at de dyreste aktivitetene ligger på opp mot 20.000 kroner.

Dyrest: 20.000 kr

Vil du for eksempel dra på syv timers VIP nordlysjakt med Arctic Guide Service, koster det 20.000 kroner. Dette er prisen for en bil som tar opp til seks personer, og inkluderer guide, sjåfør, fotografering og mat.

Hos AuroraPhotoGuide koster det 10.000 kroner per bil om du vil dra på privat nordlysjakt i seks til åtte timer. Dette inkluderer stort sett det samme som hos Arctic Guide Service.

Turoperatøren NorthernShots Tours tar 12.000 kroner syv timer med en slik privat tur.

Vil man dra på en tur over lengre tid tar Active Tromsø 13.000 kroner per person for en uke på hundesledetur.

Arctic Cruise in Norway tar 18.500 kroner per voksen for en båttur fra Tromsø til Hammerfest over fire dager.

Normale nordlysturer ligger på mellom 1000 og 2000 kroner per person.

Vinter er dyrest

Leder for turistinformasjonen, Oda Kvaal-Tanguay forteller at prisene kan oppfattes som dyre, men det avhenger av når på året det er.

– Midt på vinteren er 1.500 kroner for en hundesledetur inkludert alt ikke dyrt, sier leder for turistinformasjonen, Oda Kvaal Tanguay.

Det er vinteren som er høysesong for turismen i Tromsø. Da er det også sånn at aktivitetene er mer etterspurt, og dermed dyrere.

– Betalingsviljen er mindre om sommeren enn vinteren for å kjøpe det samme produktet. Når man priser en aktivitet må man derfor være bevisst på at det er en pris som er det markedet vil betale.

Noen betaler mer

Tanguay forteller at de merker at enkelte grupper velger å legge mer penger i ferien sin her enn andre.

– Det er noen som er villige til å betale for en personlig tur. Vi har sett at det kommer grupper hit som ikke ønsker å være sammen med andre på turer. Og da koster det mer.

– Nordmenn tar ofte ting for gitt, slik som fjellturer i området. Utenlandske gjester betaler gjerne for en slik tjeneste, sier hun.

I tillegg er kronekursen så lav nå at briter og andre nasjonaliteter får mer valuta for pengene enn for to år tilbake.

– Hvis man sammenligner prisene her med Finland eller Island viser det ikke mye forskjell. Vi får derimot tilbakemelding på at nordlysturene her er veldig godt gjennomført sammenlignet med andre steder.

Billigere alternativer

Prisene kommer alltid an på størrelsen på gruppen, varigheten av aktiviteten, og hva som er inkludert.

– De som kommer til oss er ofte på tur som del av en gruppe. De som vil være for seg selv ordner ofte alt på forhånd. Med de pengesummene som er involvert, vil de være sikker på at alt er ordnet før de kommer hit, sier hun.

Men hun er klar på at det finnes billigere alternativer for dem som vil betale mindre.

– Tromsø har et rikt og godt utvalg av turer, og det er en viktig del av å være en attraktiv destinasjon. Det nytter ikke å markedsføre en destinasjon er man ikke kan gjøre noe, og en trend nå er å være i aktivitet.

Du kan for eksempel komme deg på en nordlystur for omtrent 900 kroner, men da drar du sammen med en stor gruppe.

Vil se mest mulig

Det er nordlysturene som er mest etterspurt, men også hundesledeturer og hvalsafari er populært.

– Vi har spøkt med Villmarkssenteret om at de må hente inn flere hunder.

Flere ønsker også å dra med minibuss for å se områdene rundt omkring.

– Mange reiser langt for å komme hit, og vet at de mest sannsynlig ikke kommer tilbake hit igjen.