Tromsø skal gjeninnføre formannskapsmodellen 1. juli, men selv om sluttdatoen for parlamentarismen nærmer seg med stormskritt er det mye som enda er uklart.

Sitter på gjerdet

Kun to av politikerne som er ansatt eller har frikjøp i kommunen har planene klare om å gå tilbake til vanlige jobber. Resten sitter på gjerdet, og vil ikke utelukke muligheten for å fortsette på rådhuset.

FRIKJØPT: Jarle Heitmann (Ap)

Politikerne fra posisjonen som allerede har fått en plass i formannskapet og da får frikjøp er Kristin Røymo, Jarle Aarbakke, Jens Ingvald Olsen, Ingrid Marie Kielland og Jarle Heitmann. Lønnen og frikjøpprosenten til formannskapet er enda uklar, men skal klargjøres i løpet av mai.

Kjemper om samme posisjoner

Selv om formannskapet, ordfører og varaordfører allerede er valgt, er ennå komiteelederpostene, og ordførers rådgiver ubemannet.

Det er altså disse posisjonene som kan føre til videre frikjøp for politikerne. Men om byrådet leverer på løftene sine om færre heltidspolitikere vil det bare være et fåtall av politikerne som får fortsette.

FRIKJØPT: Ingrid Marie Kielland (Sv)

Byråder

Ragni Løkholm Ramberg (Ap) – Usikker

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre fra 1. juli. Jeg har permisjon fra advokatjobben min, og har jobben som byråd fram til 1. juli, og det er mitt fokus, sier Ramberg.

– Ønsker du å fortsette å jobbe med politikk?

– Jeg har ikke fokusert på det. Jeg holder på med reguleringsplaner, ikke private planer, sier Ramberg.

Gunnhild Johansen (SV) – Usikker

– Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre! Jeg er 65 år, så jeg har vurdert å bare nyte pensjonisttilværelsen. Samtidig er jeg jo nummer to på SV sin liste, og det er jo posisjoner som skal fordeles. Jeg regner ikke med noen ting, men er åpen for det meste, sier Johansen.

Brage Larsen Sollund (Ap) – skal fortsette

– Jeg skal være gruppeleder for Arbeiderpartiet, og er innstilt på å gjøre den jobben. Men for å gjøre det må jeg være frikjøpt på et nivå. Jeg har en hektisk hverdag som byråd, og bruker ikke mye tid på å tenke på hverdagen etter 1. juli, sier Sollund.

Sollund har også akkurat blitt valgt som styreleder i Tromsprodukt, et verv med honorar på 100.000 kroner i året.

Politiske rådgivere

Ellen Zahl Jonassen (Ap) – Skal ut

– Jeg er ansatt i et engasjement fram til 1. juli. Da drar jeg tilbake til jobben min i Rådstua, sier Jonassen.

Stein Sebastian Fredriksen (Ap) – Skal ut

– Jeg har permisjon fra stillingen min som markeds- og kommunikasjonsrådgiver ved Hålogaland Teater, og skal tilbake dit fra 1. juli - men først skal jeg på ferie. Samtidig er jeg jo alltid på utkikk etter spennende jobber, jeg har jo en viss erfaring som kan være verdifull, sier Fredriksen.

Katarina Goldfain Johnsen (Ap) – Usikker

– Jeg forholder meg til at jeg har kontrakt fram til 1. juli. Jeg er ung og tar ting med ro – i tillegg har jeg studier å gå tilbake til, og tar et fag ved siden av jobben nå. Hvis du spør meg om jeg vil fortsette i jobben så vil jeg si jeg har en utrolig spennende og utfordrende jobb, men jeg kunne også gått tilbake til studiene, sier Goldfain Johnsen.

Øvrige

Elin Jørgensen (Rødt) – Usikker

– Det jeg vet så langt er nesten ingenting. Formannskapsmodellen må legges fram før ting blir klart.

– Ønsker du å fortsette i noen grad av frikjøp på rådhuset?

– Jeg vet enda ikke om det er et frikjøpt verv som kunne vært aktuelt for meg. Jeg er varaordfører i en 50 % stilling nå, og har permisjon fra jobben min på voksenopplæringa, sier Jørgensen.

Marta Hofsøy (Ap) – Usikker

– Jeg jobber for evigheta, men er innstilt på å måtte gå på dagen. Prosessen med formannskapsmodellen er enda ikke klar, og da er det for tidlig å tenke på jobb etter 1. juli

– Men er du åpen for å fortsette på rådhuset i en grad av stillingsbrøk frikjøp?

– Ja, men det er del av en større prosess, sier Hofsøy.