Det var i den norske kirkes øverste organ, som ersamlet i Trondheim til Kirkemøte, at flertallet stemte for å la homofile gifte seg i guds hus. Dermed ble det satt punktum for en årelang krangel.

– Dette er en historisk og gledens dag for homofile, lesbiske og trans- og bipersoner, sier den nye lederen i Kirkerådet, Kristin Gunnleiksrud Raaum, til VG, etter at Kirkerådets flertall mandag vedtok å åpne for homofil vigsel i kirken.

Hun representerer Åpen folkekirke, som fikk stor oppslutning i kirkevalget i høst, som ble avholdt sammen med kommune- og fylkestingsvalget.

Det gjorde at Åpen folkekirke fikk inn så mange representanter under valget i Kirkerådet i Trondheim i dag, at det for første gang ble flertall for homofil vigsel.

Forslaget ble vedtatt med 88 stemmer. Mindretallets forslag fikk 31 stemmer.

Prester kan nekte

– Kan prester motsette seg å vie homofile?

– Ja, det kan de av samvittighetsgrunner selvsagt gjøre.

– Hva vil dere gjøre for at de konservative i Kirken skal forbli og trives?

– Det er viktig at det skal være rom for alle stemmer i Kirken. Vi vil ha en romsligere kirke og det tror jeg de fleste vil like. Vi skal utvikle en bedre uenighetskultur i Kirken, hvor det skal være rom for alle syn, sier Gunnleiksrud Raaum.

– Fantastisk dag

Leder av Oslo bispedømmeråd og leder av Åpen folkekirke, Gard Sandaker-Nielsen, mener det er stor dag for folkekirken.

– Det stort for folkekirken at vi slutter å stenge noen ute. Det har vært forferdelig, men nå er det slutt på det, og det er en stor dag, sier Sandaker-Nielsen til VG.

Da han i 2008 inngikk partnerskap med Lasse Sandaker-Nielsen, ble dette gjort av en dommer i våpenhuset i Kampen kirke – de fikk ikke lov til å gjøre det i selve kirken – hvor resten av seremonien foregikk.

– Den dagen ble som den ble, men nå skal andre slippe det, sier Sandaker-Nielsen.

Etter at den nye ekteskapsloven kom samme år, omgjorde de partnerskapet til ekteskap.

– Dette er en fantastisk dag for oss for homofile og lesbiske som har kjempet for livet sitt for å bli anerkjent, og en stor da for den norske kirke at vi nå får orden på dette og er enige om å være uenige, sier Gard Sandaker-Nielsen.

– Etterlengtet seier

FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) fryktet at man skulle ende opp med en særordning for homofile, men det har ikke skjedd.

– Dette er en veldig etterlenget seier og noe vi ventet veldig lenge på, sier Ingvild Endestad i FRI (som tidligere het Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner LLH).

– Det vedtaklet som nå har gått gjennom er en vigsel som skal være tilgjengelig for alle uavhengig av kjønn. Vi vet veldig mange har ventet på denne dagen og gledet til endelig å få lov til å gifte seg i kirken, legger Endestad til.

Skal lage ny liturgi

I januar skal et nytt kirkemøte vedta den nye liturgien.

– Da kan homofile og lesbiske storme til kiren for å få sagt ja, sier Sandaker-Nielsen.

– Den nye liturgien kan brukes av alle par mens dagens liturgi fortsatt kan brukes av de som mener ekteskapet er mellom mann og kvinne. Nå er vi enige om å være uenige og da må begge få rom, sier Sandaker-Nielsen.

For to år siden, avviste Kirkemøtet forslaget om å lage en egen liturgi for å vie homofile par. Kirkemøtet, som består av medlemmene i de elleve bispedømmerådene, har 116 medlemmer. Det samles ordinært en gang i året og er det øverste representative organet i Den norske kirke og kan folkelig kalles kirkens Storting.

Med ekteskapsloven som kom i 2008, fikk homofile rett til å inngå ekteskap på lik linje som heterofile par. Kirken fikk da rett, men ikke plikt, til å vie homofile.