KALDFJORD: Camilla Johansen (35) og sønnen Ailo (4) bodde i første etasje i huset som brant i Eidkjosen onsdag ettermiddag. De var på vei hjem etter en tur i fjæra og på butikken da de oppdaget røyken som sto ut vinduene.

Har ingenting

– Det var faktisk Ailo som sa det, «Se mamma, det er brann. Det brenner hjemme!». Da vi kom opp til huset var den første brannbilen allerede på plass, forteller Johansen, som møter iTromsø hjemme hos venninnen sin Silje Brattsti.

Hun har fortsatt på seg de samme klærne fra fjæraturen dagen før – og verken hun eller sønnen har annet enn det de står og går i.

– Jeg er jo voksen og klarer meg, men jeg har en liten gutt som har mistet absolutt alle tingene sine.

Traumatisk

Hun er fortsatt preget av det som skjedde. Hele boligen har omfattende røykskader og det eneste hun fikk hente ut av leiligheten var toalettsaker.

– Jeg kjenner det fortsatt i kroppen og i går skalv jeg rett og slett. Det var en utrolig fæl stank på alt i leiligheten, og det er helt ødelagt. Det er forferdelig å oppleve noe så alvorlig og traumatisk så nært på. Jeg tror egentlig ikke det helt har gått opp for meg ennå. Ailo er ikke barnehagen, så det var helt tilfeldig at vi ikke var hjemme, sier hun, og legger til at hun er veldig glad for nettopp det.

– Jeg er utrolig glad for at vi ikke var hjemme. Jeg vil skjerme Ailo mest mulig for det dramatiske som har skjedd og passe på at han ikke blir redd. Samtidig må man huske på at alt det som er ødelagt i leiligheten faktisk bare er ting.

Overveldende respons

Johansen er overveldet over tilbakemeldingene hun har fått. Onsdag kveld la nemlig venninnen Brattsti ut en etterlysning om hjelp på Facebook. Innlegget har fått massiv respons og er i skrivende stund delt 440 ganger.

– Begge mine foreldre er døde og jeg har nesten ingen familie, så det er så utrolig fint å se alle tilbakemeldingene vi får. Venner, bekjente og helt fremmede mennesker har hjulpet oss med både klær og leker til Ailo.

Hun håper nå å finne et nytt sted å bo så raskt som mulig.

– Jeg ber til høyere makter om at vi snart kan finne et nytt hjem. Mange har vært utrolig gavmilde og flere har kommet med forslag til leiligheter, men det har ikke ordnet seg foreløpig. Ailo har fått barnehageplass her, så aller helst vil vi bo på Kvaløya, forteller Johansen.

Takknemlig

Hun vil understreke hvor takknemlig den lille Tromsø-familien er for all hjelpen og rose brannmennene på stedet.

– Det er vanskelig å beskrive hvordan jeg har det nå, det er så utrolig mange følelser på en gang. Men det varmer virkelig å se den fantastiske giverviljen til folk. I tillegg må jeg få rose brannmennene for jobben de gjorde på stedet. De tok utrolig godt vare på sønnen min, og han fikk blant annet sitte litt i brannbilen. Det er veldig stas for en fireåring.

Venninnen Silje Brattsti er også imponert over det enorme engasjementet.

– Jeg lurte litt på hvordan vi skulle nå ut til folk, og nå har vi fått massiv respons. Under to timer etter at jeg la ut innlegget, var det en fremmed dame her på døra med flere ting. Det er flott å se at vi bor i et så varmt samfunn. Nå håper jeg bare det ordner seg for dem med leilighet også. De kan selvfølgelig bo her så lenge de vil, men det er jo ikke en ideell løsning for dem heller.

Johansen og sønnen Ailo (4) flyttet til Tromsø like førårsskiftet. Nå er hun i full gang med arbeidet i forbindelse med forsikringsselskapet.

– Jeg trodde først jeg kunne flytte tilbake ganske raskt, men fikk opplyst at dette kom til å ta veldig lang tid. Jeg er veldig glad jeg hadde forsikring, siden møbler, klær og egentlig alt er ødelagt. Heldigvis hadde jeg ikke pakket ut familiealbum og bilder ennå, så de er berget i esken de sto i. Ailo er hos pappaen sin nå, så han kan skjermes for dramatikken, sier Johansen, som også har to barn på 14 og 15 som bor med sin far i Kristiansand.

Etterforsker brannen

Etterforskningsleder i politiet, Yngve Myrvoll, forteller at de ennå ikke vet hva som forårsaket brannen.

– Det er mye røykskader i boligen og brannskader i husets overetasje. Det er ut som at det var her brannen startet, men det er for tidlig til å si noe om årsaken.

Politiet jobber nå med undersøkelser på stedet.

– Vi skal gjøre flere undersøkelser, blant annet med eltilsynet. Vi gjør tekniske undersøkelser, og forsøker å finne ut av blant annet arnested og brannårsak, sier Myrvoll.

ENORMT ENGASJEMENT: Etter at venninnen Silje Brattsti (35) publiserte dette innlegget, har både hun og Camilla Johansen (35) fått massiv respons av mange som vil hjelpe. Foto: Skjermdump/Facebook
OMFATTENDE RØYKSKADER: Ifølge politiet er det omfattende røykskader i boligen. De jobber nå med tekniske undersøkelser på stedet for å finne ut hva som forårsaket brannen. Foto: Trond Tomassen