Kunnskapsdepartementet tildeler 110 millioner kroner til fire av institusjonene i universitets- og høyskolesektoren som fusjonerte fra 1. januar 2016.

Av disse får Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet 29 millioner kroner. Pengene skal blant annet bidra til å dekke universitetets bistand til Samisk høgskole med administrative funksjoner og kapasitet.

Pengene skal gå til å gjennomføre sammenslåingene. Kunnskapsdepartementet tildelte totalt 57,5 millioner kroner til disse institusjonene i statsbudsjettet for 2015. Nå får disse institusjonene 110 millioner kroner i tillegg i 2016, opplyses det i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

- Regjeringen har gjennomført en omfattende reform i universitets- og høyskolesektoren, og disse pengene kommer godt med for å gjennomføre sammenslåingsprosessene. Det gjenstår også udisponerte midler som jeg håper å tildele nye sammenslåinger i løpet av året, uttaler kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i pressemeldingen.

Kent Gudmundsen (H), stortingsrepresentant og medlem i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, forteller at pengene er en gledelig nyhet for UiT.

- De har fått den største tildelingen av midler i denne runden. Det blir vel anvendte penger i en viktig omstilling i en organisasjon som skal hevde seg i konkurransen mellom flere store universiteter, sier Gudmundsen.

Han peker på at avstandene i Nord-Norge er store, noe som krever mer av universitetet for å få til nødvendig rigging og god samhandling i en viktig prosess.