Det skriver VG.

• 34-åringen ble tiltalt for promillekjøring med motorvogn, men ble frifunnet i Oslo tingrett i november 2015.

• Tingretten konkluderte med at selvbalanserende kjøretøy, som en Segway, ikke kan regnes som motorvogn, i forhold til bestemmelsen om ruskjøring i veitrafikkloven § 22.

• Påtalemyndigheten anket avgjørelsen, og har nå fått medhold i Borgarting lagmannsrett.

• Lagmannsretten konkluderer med at tingretten har anvendt veitrafikkloven feil. Resultat: Dommen oppheves.

«En ståhjuling omfattes utvilsomt av ordlyden i legaldefinisjonen av motorvogn i veitrafikkloven § 2 annet ledd. Utgangspunktet er da at ståhjuling skal anses som «motorvogn» i de bestemmelser i loven som bruker dette begrepet, herunder § 22 om ruskjøring», skriver Borgarting lagmannsrett.

• Dermed kan det bli en ny rettsrunde.

Historisk

Det som trolig er norgeshistoriens første promillesak med Segway, eller ståhjuling, startet med et restaurantbesøk på Tjuvholmen i Oslo 15. august 2014.

Etter en fuktig kveld i godt lag bestemte nordlendingen seg for å forlate selskapet. Selv med en del innabords kom han seg opp på kompisens enhjuling.

Han rakk ikke å rulle mer enn 10-20 meter, før en politipatrulje dukket opp og pågrep ham.

Politiet var allerede da på jakt etter fyllekjørere - på Segway - da de hadde fått melding om at det var planer om å forlate retauranten ved hjelp av den slags kjøretøy.

Halvannen time etter kjøreturen ble promillenivået i mannen målt til 1,96, skriver VG.

Risikerer fengsel og saftig bot

I tingretten la politiadvokat Bente Vengstad ned påstand om fengsel i 18 dager. På grunn av mannens inntekt og formue, ba hun også om at 34-åringen måtte ilegges en bot på 96.000 kroner.

I retten forklarte mannen at han var veldig full da han forlot restauranten, men han tenkte at det ikke kunne være like ulovlig å kjøre en Segway som en bil i beruset tilstand.

Han innrømte at det var en dum handling, men ga samtidig uttrykk for at det føltes veldig urettferdig å bli straffet på samme måte som en ordinær promillekjører.

Ifølge politibetjenten som pågrep mangemillionæren, var det ingenting å utsette på selve kjøringen. Det var først da 34-åringen gikk av kjøretøyet, og måtte ta støttesteg, at han avslørte seg.

Elden: Anker til Høyesterett

Mannens forsvarer John Christan Elden vil nå anke Borgarting lagmannsretts avgjørelse til Høyesterett.

«Vi noterer at vi nå har to enstemmige domstoler med ulik rettsoppfatning, og tenker at dette ligger godt an til å bli avgjort i Høyesterett. Samtidig ser jeg at lagmannsretten til motsetning til politiet peker på at straffeutmålingen må være en annen enn for promillekjøring med bil», skriver Elden i en SMS til VG.

Om dette skriver Borgarting lagmannsrett:

«Det er god grunn til å stille krav om at den som kjører et selvbalanserende kjøretøy, skal være edru, og etter lagmannsrettens oppfatning er det her ikke grunnlag for å tolke motorvognbegrepet i veitrafikkloven § 22 innskrenkende for å unngå at forbudet skal ramme unødvendig og urimelig vidt. Særtrekkene ved kjøring med en ståhjuling kan det tas hensyn til ved straffutmålingen».

Hvis Høyesterett avviser anken eller kommer til samme konklusjon som lagmannsretten, blir det ny behandling i tingretten.