KAIGATA: Tirsdagens gratiskurs om betennelsesdempende mat skulle i utgangspunktet holde til på Saga hotell, men måtte flyttes inn i storsalen på Clarion The Edge for at ikke folk skulle bli avvist i døra på grunn av plassmangel.

– Vi ble veldig overrasket. Vi inviterte folk via Facebook, og fikk nesten sjokk da vi så alle som skulle delta. Vi hadde aldri trodd det skulle komme så mange, sier Sylvi Dahlberg, prosjektleder for kurskvelden som arrangeres flere steder i Troms denne måneden.

Les også: Slik kan man lure kroppen til å fjerne saltsuget

Spise seg smertefri

Responsen i Tromsø har vært stor, og gjennom kurset forteller ernæringsveileder Tonje Foshaug om hvordan kosthold kan påvirke kroppen vår.

– Sunn livsstil er veldig i skuddet. Jeg tror folk er opptatt av dette fordi det er over oss hver dag både i media, i reklame og på TV. Man får forskjellige råd og tips til hva man bør spise, og til slutt kan alt man hører bli forvirrende – så da søker man informasjon som er korrekt om mat, sier Foshaug.

Hun forteller at revmatiske lidelser og muskel- og skjelettsykdommer er årsaken til at de fleste i dag oppsøker lege.

– Svarene kan ligge i maten man spiser. Det er flere som har spist seg smertefrie, og hvis det går an synes jeg det er fantastisk.

Les også: Dette helse-forslaget vekker oppsikt i Storbritannia

Søker råd

Omtrent 400 personer, både fagfolk og den jevne tromsøborger, hadde møtt opp for å få råd og tips til hvordan man kan dempe betennelse gjennom kostholdet.

– Jeg mistenker at mine matvarer ikke er helt som de skal være, så jeg regner med å få en aha-opplevelse, sier Ellen Fossmo.

Hun har selv være revmatiker i mange år, og ønsker et innblikk i hvilken mat som påvirker og kan hjelpe kroppen.

– Jeg merker jo selv at det er enkelte ting i matveien som gjør at kroppen har det bedre, så det er flott å kunne få noen konkrete tips.

Les også: Yngvars beste tips: - Mange vil ikke trenge å trene om de gjør dette

Sukkeret er synderen

Ernæringsveileder Tonje Foshaug er klar på at maten vi spiser kan være med på å skape sykdom i kroppen vår, men også bidra til å reversere den.

– Før var det fettet som var den store synderen, men så har det vist seg at det egentlig er sukkeret som forårsaker sykdom. Vi må unngå å spise mye sukker, fordi det er det mest betennelsesfremmende stoffet vi kan få i oss, trekker hun fram.

I tillegg til sukker er også ferdigmat, mye salt mat, mat med lite fiber og proteiner og for mye karbohydrater med på å øke betennelser i kroppen.

Les også: Elise (20) deltok i sin andre bikinifitness-konkurranse – og tok sølv

God effekt på kroppen

Foshaug viser til at nordmenn elsker vin med høyt sukkerinnhold, og at det vi oftest spiser til middag er røkte kjøttpølser, frossenpizza, pasta og posesupper. Hun legger også til at antallet diabetikere har økt fra 30 millioner i 1985 til 415 millioner i 2015 på verdensbasis.

Det vi bør spise er ifølge henne antioksidanter, i hovedsak grønnsaker og bær, og deretter frukt. Det sunne fettet er også viktig å få i seg – særlig omega 3.

– Raps- og olivenolje og generelt middelhavskostholdet har vist seg å ha god effekt på kroppen. Det er også ulike krydder som er bra for kroppen, samt fiberrik og proteinrik mat, forteller Foshaug.

FULLSATT SAL: Omtrent 400 personer hadde møtt opp for få med seg det totimers lange kurset ved Clarion The Edge. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen