Charles Jakobsen og Henry Olsen – pensjonerte overbrannmestere – er lidenskapelig opptatte av å holde utstyret intakt. For tiden er det meste lagret i den gamle brannstasjonen under brua i Tromsdalen. Men nå skal bygget rives – noe som setter hele samlingen i fare.

LES MER: Her er den nyeste attraksjonen hos Tromsø brann og redning

Rov og ran

Ifølge Jacobsen bærer utstyret preg av å ha vært lagret på fuktige steder. Dessuten er mange gjenstander borte etter flere innbrudd i den gamle brannstasjonen.

RESTAURERT: De gamle utrykningsvognene, mange av edel årgang, blir jevnlig restaurert.

– Som leder av museumsgruppen har jeg gjort utallige fremstøt mot den kommunale ledelsen og politikerne. Men så langt er det ingen som har vist interesse for å berge samlingen, konstaterer Charles Jacobsen.

Blir kastet

Både han og Henry Olsen frykter at de verdifulle gjenstandene til slutt havner på dynga:

– Samlingen inneholder alt fra uniformsknapper til store brannbiler. Og fordi Brann og redning i mange år var en del av ambulansetjenesten, har vi også sikret oss en ambulanse.

LES OGSÅ: Alexandra (21) er den eneste kvinnelige brannkonstabelen i byen

Men gruppen mangler plass. Det resulterte blant annet i at en den første brannbilen som ble kjøpt etter storbrannen i 1969 – en amerikansk International – har stått ute i vinter under en presenning. Det har satt sine spor.

Tatt vare på

– Historiske bilder er bevart i byarkivet. Ett par biler og noen få andre gjenstander befinner seg på den nye brannstasjonen.

– Men det vi ønsker, er å samle alt under samme tak – fortrinnsvis i sentrum. På den måten vil turister og andre interesserte få lett tilgang til den unike samlingen.

HJELMER: Samlingen av ulike typer hjelmer begynner å bli stor.

Her forteller Jacobsen at han gjorde flere forsøk på å få bilhallen i den gamle stasjonen – nå Tvibit – til det.

Ble avvist

– Da tenkte vi at ungdom, som liker å mekke på gamle biler, fikk en gylden mulighet til å være med på restaureringsarbeidet. Men forslaget ble ikke godt mottatt og avvist, konstaterer Jacobsen.

LES OGSÅ: Slik skal denne bamsen hjelpe brannvesenet

Nå erkjenner han at fortvilelsen øker. Uten et kommunalt initiativ – et realt skippertak – er Jacobsen og Olsen redd for at samlingen smuldrer opp.

– Skjer det, er det en tragedie, sier duoen.