Det er Adressa som først omtalte den utrolige historien.

– Pasienten var så dårlig at vedkommende ikke kunne ha blitt reddet på annet vis. Så all ære til Forsvarets 338-skvadron som responderte så fort. Det reddet livet til pasienten, sier overlege Anders Wetting Carlsen ved thoraxanestesiologisk avdeling på St.Olavs Hospital til Adressa.

– Ekstraordinært

Klinikksjef ved Hjerte- og lungeklinikken på UNN, Kristian Bartnes, forteller til iTromsø at det er sjelden hendelser som denne oppstår.

– Forsvaret hjelper ofte til i mange situasjoner når det sivile samfunnet trenger det, men en direkte parallell til noe som dette har jeg aldri opplevd før. Det er jo også veldig sjelden vi må låne utstyr på så kort varsel fra et annet sykehus, det er ekstraordinært.

Jagerflyet sto klart

Maskinen pasienten trengte var et såkalt ECMO-apparat, som kan overta både hjertets og lungenes funksjon. St. Olavs hospital hadde to apparater, og ville gjerne sende et nordover.

Men de hadde ikke mulighet til å frakte maskinen til Bodø raskt nok - derfor ble Forsvaret kontaktet.

– Jeg har fløyet jagerfly siden 1993, og har aldri hørt om noe lignende. Men vi prøver å være løsningsorienterte, sier skvadronsjef Bjørge «Gaff» Kleppe ved Forsvarets 338 Skvadron på Ørland til VG.

– Tilfeldighetene ville ha det til at vi hadde to fly som skulle til Rygge på en øvelse. En av dem hadde til og med en cargo tank der det kanskje kunne være plass, sier skvadronsjefen.

Pasienten som trengte livreddende hjelp var innlagt på Nordlandssykehuset i Bodø. Kort tid etter at jagerflyet kom til byen med maskinen, ble både pasient og maskin sendt videre til Tromsø ifølge med et traumeteam.

– Vanligvis bruker vi rundt 35 minutter på flyturen. Men på grunn av den spesielle lasten ga piloten på litt ekstra, så han var der på mindre enn 25, sier Kleppe.

Dermed var den utrolige ekspressleveringen en faktum: 40 minutter etter at klarsignalet var gitt, var maskinen levert i Bodø.

– Det er selvfølgelig godt å kunne bidra til sivilsamfunnet på denne måten. Og det er klart at når det fikk et slikt utfall, gir det en ekstra god følelse, sier skvadronsjefen til VG.

Livsnødvendig for pasienten

Klinikksjefen ved UNN understreker at sykehuset er svært takknemlig for innsatsen fra Forsvaret.

– Vi er veldig takknemlige for hjelpen vi fikk fra Forsvaret. En slik maskin kan holde folk i live på tross av alvorlig hjertesvikt, lungesvikt eller en kombinert svikt. Det var helt klart livsnødvendig for pasienten å få den maskinen, sier Bartnes.

– Hva tenker du om snarrådigheten på St. Olavs?

– De gjorde det eneste rette. I visse kritiske situasjoner er Forsvaret en veldig verdifull ressurs. Det er viktig for oss å fremheve den innsatsen de gjorde. Å frakte maskinen via et jagerfly var nok den eneste transporten som var rask nok i dette tilfellet og denne transporten var nok helt avgjørende for at hjelpen nådde pasienten i tide, sier klinikksjefen til iTromsø.