– Vi har fått penger til to prosjekter. Det ene er et nasjonalt prosjekt og det andre et forskningsprosjekt om krigen i Nord-Norge, sier Stig Brøndbo, kommunikasjonsrådgiver ved UiT, til iTromsø.

Prosjektet som retter seg mot krigen i Nord-Norge, har tromsøvenn Trond Mohn bidratt med fire millioner kroner til, forteller Brøndbo.

– Han har stor interesse for dette med krigen i Nord-Norge, som nok har kommet litt i skyggen.

- Takknemlig

– ­Vi er svært takknemlig for at Trond Mohn igjen bidrar til banebrytende forskning ved UiT. At vi i dag også ble tildelt et stort nasjonalt forskningsprosjekt som skal se på krigen i Norge i et internasjonalt perspektiv, gjør at UiT blir en tungvekter i forskning på andre verdenskrig, sier rektor ved UiT - Norges arktiske universitet, Anne Husebekk.

Totalt får universitetet nesten 40 millioner kroner til begge prosjektene.

– Vi får nesten 20 millioner fra Forskningsrådet. Beslutningen i Forskningsrådet ble faktisk tatt nå i ettermiddag, så forskerne har nettopp fått vite det.

Presenterer prosjektet

Det nasjonale forskningsprosjektet strekker seg over fem år. Det har en totalramme på 19,8 millioner kroner. Dette er finansiert gjennom midler fra Norges forskningsråd.

Det Mohn-finansierte prosjektet skal ha et nordlig fokus på andre verdenskrig. Det nasjonale skal ha både et nordlig og et nasjonalt perspektiv. Begge prosjektene skal se på norsk og nordnorsk krigshistorie i en internasjonal sammenheng.

Klokken 15.00 torsdag ettermiddag skal de to prosjektene presenteres ved Institutt for historie og religionsvitenskap i Breivika, forteller kommunikasjonsrådgiveren.