– 13. mai er vår frist, og det blir neste milepæl. Innen da må UiT og Tromsø kommune være samstemte om ett tomtealternativ, sier bygg- og eiendomsdirektør Erland Loso ved UiT.

Les også: Knallharde arealkrav til nytt museumsbygg

Tomtekostnader

I januar besluttet regjeringen at det skal bygges nytt bygg til Tromsø Museum lokalisert i sentrum, med en kostnadsramme på 1,5 milliarder kroner. I tillegg til å finne tomt har UiT blitt møtt med tøffe arealkrav fra Kunnskapsdepartementet, som iTromsø har skrevet tidligere.

– Vi diskuterer kriterier med kommunen og hva som er formålstjenlig med tanke på blant annet sentrumsutvikling, transport, tilgjengelighet, parkering og symboleffekt.

Regjeringen har besluttet at lokalisering i sentrum er avhengig av at tomtekostnadene er akseptable, og krever at tomtekostnadene ved de aktuelle tomtene utredes. Ifølge eiendomsdirektøren er det fortsatt fire tomter som er aktuelle:

• Skipsverftstomta (privat)

• Tomgodslageret til Mack (privat)

• Tidligere Aker Solutions-tomta ved Strandveien (kommunal)

• Sjøfylling ved Hålogaland Teater (kommunal)

Les også: Museet fant ukjent «polarskatt» i samlingen sin (iTromsø Pluss)

Før sommeren

– Skansen-området har en historie som har betydd mye for Tromsø, symbolsk sett vil et museum her ha stor verdi, men det kan bli krevende å putte inn et nytt prosjekt her. Utfylling i sjøen ved Hålogaland Teater vil bety noe helt nytt. Vi må bli enige om hva som er viktig, sier Loso.

Før forprosjekteringen av nybygget til museet kan starte er tomtekostnader og kostnadskontroll avgjørende i den videre prosessen. Departementet har derfor bedt UiT og kommunen i samarbeid utrede tomtekostnader ved aktuelle tomter i sentrum og viser til at regjeringens konseptvalg er betinget av akseptable tomtekostnader. Departementet mener i tillegg det er nødvendig å sikre kostnadskontroll fram mot en eventuell startbevilgning, noe som krever en kritisk gjennomgang av arealbehovet for Tromsø Museum.

Kunnskapsdepartementet har som mål å legge fram et beslutningsgrunnlag for regjeringen før sommeren, derfor haster det med tomtevalg.

Les også: Turister i sjokk etter å ha besøkt Polarmuseet

Dårlig tid

UiT og kommunen er bedt av departementet om å presentere tomtene i prioritert rekkefølge. Kommunaldirektør Øystein Nermo i Tromsø kommune mener tomtevalget er viktig både ut fra et byutviklingsperspektiv og museets behov.

– Vi har en konstruktiv og god dialog med UiT. Vi har dårlig tid, men jeg er sikker på vi blir enige om hvilken tomt som blir førstevalget. Det som blir viktig med hvor vi ender er kostnadsbiten vurdert opp mot nytteverdien, vi er mindre opptatt av hvem som eier tomta, sier Nermo.

Vurderer museets behov

– Hvor viktig er nybygget til museet for Tromsø?

– Det er veldig viktig. I et byutviklingsperspektiv er vi opptatt av å snu flyttestrømmen fra sentrum. Vi ønsker gode, attraktive funksjoner i sentrum.

– Etter det iTromsø erfarer kan den kommunalt eide Aker Solutions-tomta bli for liten?

– Lokasjonen på tilsvarende sted som Aker Solutions hadde sitt prosjekt vil ha tilstrekkelig størrelse, og mer til. Vi tar ikke utgangspunkt i fotavtrykket til det tidligere planlagte bygget til Aker Solutions, men vil se på en helhetlig løsning i området, som ivaretar museets behov, skriver Øystein Nermo i en sms.