Allerede i februar lå årets første cruiseskip til kai i Tromsø, og i månedene fremover vil tusenvis av turister gå i land i byen. Ut fra tallene Tromsø Havn har over årets cruiseanløp, er det estimert at nærmere 100.000 turister vil besøke byen denne sesongen. I overkant av 85.000 av disse kommer mellom 3. juni og 7. september.

LES MER: Se listen over alle cruiseanløp denne sesongen (PDF)

Tusenvis av turister

17. juni er forventet å være den dagen da flest cruiseturister besøker byen. Skipet «Costa Pacifica» legger til kai denne fredagen, med omtrent 6.585 turister ombord. En annen dag du trolig vil se mange turister i byen, er 4. juni da skipet «Amadea» legger til kai med omtrent 5.900 turister.

Skaper aktivitet

Lena G. Nymark fra Sentrumsforeningen forteller at turistene som ankommer med cruiseskip, i likhet med andre typer turister, skaper penger i kassa for byens bedrifter.

– Når det kommer mange turister, vil det være flere folk i byen som handler, går på kafé og bruker byens aktiviteter, sier hun.

Sentrumsforeningen har sendt ut oversikten over cruiseanløpene til medlemmene sine, slik at de vet når flest turister kommer.

– Vi har aldri en garanti på om de drar på utflukt eller er i sentrum, men vi vil likevel at butikkene skal være forberedt, sier Nymark.

Vil ha søndagsåpent

På grunn av at flere cruiseskip ankommer på søndager, vil nå flere sentrumsbutikker holde søndagsåpent de søndagene med flest besøkende, ifølge Nymark. 26. juni, 10. juli, og 14. august er de søndagene det forventes at flest turister kommer.

– Flere bedrifter vil søke om å ha søndagsåpent de dagene det er mest trykk, slik at turistene ikke møter en stengt by. Vi skal søke til Fylkesmannen om å holde åpent tre søndager i sommer, sier hun.

De søker på vegne av medlemmene av Sentrumsforeningen, men om søknaden blir innvilget, kan flere bedrifter holde åpent. Under Arctic Race fikk de innvilget en slik søknad.

– Jeg vil berømme sentrumsaktørene for at de er på tilbudssiden og vil være tilgjengelig, sier Nymark.