TEMPOGÅRDEN: Hver eneste dag sjeneres kunder og ansatte ved Kicks i Storgata av ruspåvirket ungdom. Etter å ha kontaktet både politi og Securitas daglig, vet ikke Iselin Helene Karlsrud hvor lenge hun klarer å holde ut på senteret.

– Min hverdag består av å kaste ut narkomane, spesielt ungdommer som jeg ser blir dratt inn i miljøet, sier Karlsrud, som allerede hadde kastet ut tre personer da iTromsø besøkte henne tirsdag formiddag.

Tenåringer

Selv har hun jobbet på Kicks de siste tre årene og har alltid vært vant til å hanskes med narkomane som kommer innom butikken. Derimot merker hun at problemet har intensivert seg det siste året.

– Etter at de flyttet flere busstopp ned hit, merker vi at det samler seg flere her. Det er særlig mange tenåringer i alderen 15-20 år som mobber, kjefter og plager oss her på senteret. Mandag måtte Securitas følge meg til Narvesen da jeg skulle ha meg en kaffe, sier Karlsrud, som er tydelig opprørt over det som er blitt hverdagen hennes.

– Jeg blir sliten, får ikke gjort jobben min, sjikaneres og trues. Ved enkelte tilfeller må Securitas følge meg til bussen. Jeg frykter at jeg en dag blir gjenkjent og slått ned, sier Karlsrud.

Sjikane og tyveri

De ansatte merker også at omsetningen har gått ned det siste året og at folk heller trekker til Jekta, hvor Kicks har en avdeling.

– Det ville jeg også gjort om jeg ikke hadde jobbet her. Det er trist at man nærmest må ha voldtektsalarm for å gå inn i en butikk.

Karlsrud har nå registrert alle hendelsene i en loggbok og kan vise til at det er omtrent seks situasjoner hver eneste dag som går på sjikane og tyveri og hvor hun enten må tilkalle Securitas eller politiet.

– Jeg har gått med Securitas-alarm rundt halsen i to måneder nå. Dette er definitivt den verste plassen i Tromsø. Jeg har politiet på hurtigtast her, sier Karlsrud.

Hun er overbevist om at eldre rusmisbrukere bruker senteret for å selge narkotika til tenåringer.

– Jeg ser dem forsvinne med tenåringer opp trappen her, hvor det ikke lenger er butikker. De blir borte i ti minutter, så kommer de ned en og en. Jeg skjønner ikke hvor ting har sviktet eller hvem som har ansvaret her, sier Karlsrud.