Tirsdag skrev iTromsø om butikkansatte i Tempogården som har sett seg lei av det økende antallet av ruspåvirket ungdom som henger utenfor gården deres. Samme dag hadde politiet aksjon mot personer som bar kniv i sentrum.

– Vi registrerte tre anmeldelser på personer som bar kniv, og ni personer som var i besittelse eller brukte narkotika, sier leder for Ungdomsgruppa/U18 ved Troms politidistrikt, Anita Hermandsen.

Hun forteller at fem av narkotikaovertredelsene gjaldt ungdom under 18 år.

Ny aksjon onsdag

Bakgrunnen for aksjonen var at flere har reagert på at ungdommer bærer kniv i sentrum, noe politiet har nulltoleranse på.

– Vi håper at ungdom skal forstå at det å bære kniv eller knivlignende gjenstander ikke er lov i sentrum. Det var utgangspunktet vårt, så fikk vi anledning til å gå i lommene på ungdommen, hvor vi fant narkotika.

Onsdag var politiet tilbake i Storgata og Tempohjørnet, hvor det ble opprettet to saker på personer over 18 år som bar kniv.

– Utgangspunktet vårt var en rekke anmeldelser og klager de siste fem månedene. Det har ikke vært saker med vold eller trusler, men vi har altså nulltoleranse på bæring av kniv i sentrum, understreker Hermandsen.

Vil komme i kontakt med ungdommen

Lederen for Ungdomsgruppa/U18 forteller at slike aksjoner ofte er positivt for ungdommene som politiet kommer i kontakt med. Ofte er det ungdommer som politiet har snakket med tidligere, som da har nektet for å ha hatt kontakt med narkotika.

– Vi oppretter straffesak og har gjort avhør, så får vi mulighet til å stå til disposisjon for dem. Vi følger dem opp videre og får mulighet til å hjelpe dem, sier Hermandsen, som utdyper at det hele er et samarbeid med sosialmedisinsk senter ved Tromsø kommune.

– De får hjelp i form av rustesting og daglig oppfølging. I tillegg lager vi skreddersydde team rundt dem for å legge forholdene til rette slik at de kan bli rusfri og kan stå til daglig aktivitet.

Hermandsen understreker at det «heldigvis» er snakk om enkelttilfeller ved Tempogården.

– Vi ønsker ikke å skjære alle over en kam, men ønsker heller å hjelpe dem som vil ha hjelp og er mottakelig for det.