Fire av søkerne til stillingen som administrasjonssjef i Tromsø kommune var unntatt offentlighet. Det er det flere som reagerer på.

iTromsø avslørte innstillingen allerede i forrige uke, og i går fikk Britt Elin Steinveg jobben av Tromsø kommunestyre, bak lukkede dører. Hennes søknad har vært unntatt offentlighet, til tross for at hun er fast ansatt i staten.

Det får Jonas Stein til å reagere.

– Dette har vært en svært lukket prosess ledet av Kristin Røymo. Det er den mest lukkede ansettelsesprosessen jeg har vært borti Tromsø kommune. Når man er fast ansatt ved universitetet har man ingen grunn til å unntas offentlighet. Her er det gjort et slett juridisk håndtverk i ansettelsesprosessen, sier Stein.

– Utvist dårlig skjønn

– Jeg vil si at det er svært beklagelig at man har utvist så dårlig skjønn, og det er veldig synd at en så viktig nyansettelse kommer så skeivt ut. Dette burde være unngått. Det er helt åpenbart at det ikke er grunn i offentlighetsloven til å unnta søknaden til Steinveg.

- Hun er ansatt i staten, og har et særskilt sterkt ansettelsesvern. De rådmennene som søkte satt på åremål, og de ble ikke unntatt offentlighet. Det viser at de som har vurdert dette ikke har en god nok forståelse av offentlighetsloven, sier Stein.

Kritisk

Torill Nustad er kommunestyrerepresentant for Rødt, og hovedtillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag ved UiT. Hun er enig med Stein.

– Jeg er kritisk til at de har unntatt så mange søkere. Det er viktig med åpenhet i slike prosesser, og det er nødvendig for et godt fungerende demokrati, sier Nustad.

– Individuelle vurderinger

Byrådsleder Kristin Røymo ledet ansettelsesprosessen og ønsker ikke å uttale seg spesifikt om Steinvegs søknad, fordi den ble behandlet bak lukkede dører. Det til tross for at vedtaket er offentlig kjent.

– Det skal tungtveiende årsaker til for å akseptere at en søker kan være unntatt offentlighet. De to viktigste forholdene var rekrutteringshensyn og personvernhensyn. Flere av søkerne ville ha trukket søknadene sine om de ikke ble unntatt offentlighet.

– Sier du at dere ble presset til å holde søknadene hemmelig?

– Nei, det ble vi ikke. Det er vanlig at folk trekker seg om det ikke oppleves forsvarlig å søke mens de er i en annen jobb, sier Røymo.

Flere hensyn å ivareta

Hovedpersonen selv, Britt Elin Steinveg, mener det var nødvendig å holde søknaden hemmelig.

– Det handler om å ta hensyn til flere parter som er involvert. Disse partene er min nåværende arbeidsgiver, samt flere verv jeg innehar i universitetssektoren. For å skulle kunne være profesjonell i mine nåværende posisjoner under ansettelsesprosessen, ba jeg derfor om at søknaden skulle unntas offentlighet.

Steinveg vil ikke si noe om hvorvidt hun forlangte at søknaden ble holdt hemmelig.

– Kristin Røymo har sagt at flere ville trukket seg dersom søknadene deres ikke ble unntatt offentlighet. Gjelder det deg?

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Har du på noe tidspunkt i prosessen gitt uttrykk for at du ville trekke søknaden din om den ikke ble unntatt offentlighet?

– Ingen kommentar.

Kritisk: Jonas Stein mener det har vært en alt for lukket ansettelsesprosess. Foto: Christer Pedersen
SAVNER ÅPENHET: Torill Nustad i Rødt er enig med Stein
INDIVIDUELLE HENSYN: Byrådsleder Kristin Røymo vil ikke uttale seg om Steinvegs søknad. Foto: PETTER STRØM