Jeg håper på vegne av nordområdene og Forsvaret at regjeringspartienes strategi ikke er å skylde på dem som kom før dem, peke på et mål en gang i framtida, men unnlate å levere det som trengs når de selv styrer.

Dersom lekkasjene om langtidsplanen for Forsvaret stemmer blir det ikke noen styrking av Forsvarets tilstedeværelse i nordområdene. Det er urovekkende for Nord-Norge.

I denne situasjonen ser jeg at representanter fra Høyre, både stortingsrepresentanter og statsråder, bruke enhver anledning til å peke på andre enn seg selv. Dette skjer mens den politiske ledelsen i Troms, Nordland og våre forsvarskommuner står samlet, og gjør en iherdig innsats for å nå fram med et felles budskap.

Derfor fortjener Høyres strategi noen kommentarer. For det første: Høyre dobbeltkommuniserer. Sikkerhetssituasjonen har blitt mer alvorlig, men forsvarsbevilgningene er flate.

De påstår at det er betydelig vekst i forsvarsbudsjettet, men økninga i forsvarsbudsjettet skyldes innfasing av nye F35-kampfly – og nesten ingenting annet. Kampflykjøpet ble planlagt og vedtatt under en rødgrønn regjering. Det skulle bare mangle at denne regjeringa fulgte opp denne viktige og nødvendige investeringa. Budsjettene for Forsvaret har ikke økt nevneverdig ut over dette.

Forsvarssjefen har selv uttalt at forsvaret sto svakere i 2015 enn i 2014; Sjøforsvaret seilte mindre, Luftforsvaret øvet mindre og Hæren trente mindre i 2015 enn i 2014.

Dette er forhold en ny langtidsplan må rette på.

For det andre: Det verste som kan skje nå er at forpliktelsene skyves ut i tid. For landsdelens og Forsvarets skyld må vi håpe at regjeringa tar de grepene som er nødvendig nå, ikke engang langt inn i en ny langtidsplan. Det er ikke godt nok å skylde på tidligere regjeringer, ha en ambisjon om 2 % til forsvarsformål en gang på sikt, men ikke legge pengene som trengs på bordet nå.

Er vi villig til å betale for et økt forsvar? Da må vi betale i 2017 og ikke på lang sikt.

Til slutt en oppfordring til H/FrP: Landet trenger nå en regjering og et storting som tar grep for et troverdig forsvar. Det holder ikke å vedta store ambisjoner på et landsmøte. Gjør ord til handling og kom med pengene på neste års budsjett. Et sterkt forsvar er viktigere enn å gi nye milliarder i skattekutt til landets rikeste.