Mandag ettermiddag kom dommen fra rettssaken mot de tre Boreal-ansatte som ble tatt for å forsøke å kjøre hurtigbåten «Kistefjell» fra Harstad til Tromsø i beruset tilstand.

Kapteinen, Roar Lorentsen (52), som tidligere har stått fram i iTromsø med sin historie, dømmes til 45 dagers fengsel. 20 av disse dagene gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Matrosen (35) ble dømt til 30 dagers fengsel, hvor av 15 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Styrmannen (27) ble dømt til 45 dagers fengsel, hvor av 20 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Ingen av de tre er fradømt retten til å føre båt, men samtlige må betale staten 3000 kroner i saksomkostninger.

Var på restaurant

Ifølge egne forklaringer hadde de tre personene vært ute kvelden før og spist middag. Der hadde de drukket to glass vin til maten, før de var innom to andre utesteder der det ble tatt en drink på hvert sted. Under blodprøvene hadde Lorentsen en promille på 0,45, matrosen en promille på 1,03 og styrmannen en promille på 0,97. Lovlig grense er 0,2.

Alle tre har i etterkant av hendelsen mistet jobben hos Boreal, men daglig leder Per Hansen har ikke uttalt seg i saken. Det har derimot kapteinen Lorentsen, som har kritisert selskapets håndtering av saken.

Ikke trodd av retten

I tingretten forklarte Lorentsen at de hadde intensjoner om å kansellere avgangen, men at dette måtte gjøres ombord i båten. Denne forklaringen har ikke retten satt sin lit til, og de uttaler i dommen at det ikke er noen holdepunkter som tilsier at dette skal ha vært tilfelle.

Retten mener også at forklaringen rundt alkoholinntaket dagen før ikke fremstår som troverdig.

STO FREM: Hurtigbåtkaptein Roar Lorentsen (52) stod frem med sin historie. Nå er han dømt til 45 dagers fengsel. Foto: Ronald Johansen