Tirsdag ble mannen i dømt i Nord-Troms tingrett. Aktor la først ned påstand om fem års fengsel, men retten landet altså på fire.

Mannen dømmes også til å betale 100.000 kroner i oppreisning til begge de fornærmede i saken.

Voldtatt på nachspiel

Mannen dømmes for voldtekt av to menn.

Første gang var i november 2014 da tiltalte og flere andre personer var på et nachspiel i Tromsø sentrum.

Der ble det drukket tett, og etter at den fornærmede hadde sovnet kledde den dømte av ham klærne og utførte forskjellige seksuelle handlinger på ham.

Dette skjedde uten at den fornærmede eller noen av de andre personene som var i leiligheten merket noe.

Det var først etter at fornærmede våknet som han la merke til at noe hadde skjedd med ham i løpet av natten.

Det andre tilfellet skjedde i juni 2015 - også denne gangen på et nachspiel like utenfor Tromsø sentrum. Mannen forgrep seg her på en beruset person som ikke kunne motsette seg handlingene.

I begge tilfeller benekter den dømte at han har utført seksuelle handlinger på de fornærmede, men det er ført omfattende tekniske beviser - blant annet ble det gjennomført DNA-analyse - som styrket aktors påstand om at det var gjennomført voldtekter.

Erkjente ikke skyld

Da tiltalte møtte i retten erkjente han ikke straffskyld, men sa seg villig til å betale erstatning.

I rettens begrunnelse for dommen skriver man at det ikke er grunn til å dømme mannen etter den groveste paragrafen for voldtekt - voldtekt til samleie, men etter en mindre grov norm - voldtekt til seksuell omgang. Derfor blir ikke oppreisningsbeløpet eller fengselsstraffen satt høyere.

I norsk rettspraksis er straffenivået for dette satt til to år og ni måneders fengsel. Nord-Troms tingrett mener imidlertid at det er skjerpende at den dømte har begått to voldtekter, og dømmer han altså til fire års fengsel.

Retten finner det heller ikke formildende at den dømte var beruset da ugjerningene fant sted.

Regnes som edru

I dommen står det:

"Det bemerkes at han, selv om han var åpenbart beruset, skal vurderes som edru. Vurdert som edru var han klar over at han begikk seksuelle overgrep mot (fornærmede)".

I sin forklaring til retten har den dømte fortalt at han i flere år har hatt blackouts i forbindelse med at han drikker, men det tar ikke retten hensyn til i sin straffeutmåling.

Retten legger derimot det forhold til grunn at den dømte har innledet rehabilitering for sin alkoholavhengighet som en noe formildrende omstendighet.

Klienten er skuffet

Dommen ble ikke anket på stedet, men saken er ikke avgjort, sier mannens advokat, Cecilie Erica Drechsler.

- Min klient er skuffet, men vi har ikke hatt tid til å gå gjennom dommen ennå. Han har derfor ikke bestemt seg for om han vil anke, sier Drechsler til iTromsø.