Tromsø/Tyskland: – Responsen har vært enorm! I fjor fikk vi inn rundt 50 søknader, mens det i år kom inn hele 78 stykker, forteller Henrik Romsaas på telefon fra Tyskland.

Selv om han fortsatt bor i Tyskland, er prosjektlederen for Tromsømarkaprosjektet kommunens kontaktperson for årets vårryddekasjon, som Tromsø kommune arrangerer i samarbeid med Remiks. Målet her er å rydde byen for søppel.

– I fjor ble det samlet inn hele 29 tonn med avfall, sier Romsaas, som legger til at dette er fjerde gang en slik vårryddeaksjon går av stabelen.

Setter av 110.000

Med hele 78 søknader fra skoleklasser, idrettslag, foreninger og korps, til 22 roder, var det nødvendig med en loddtrekning for å avgjøre hvem som fikk være med på ryddeaksjonen.

– Trekningen foregikk her i Tyskland. Kona mi, som er jurist, overvar det hele, slik at vi var sikker på at det foregikk riktig for seg, påpeker Romsaas.

Totalt har kommunen satt av 110.000 kroner til prosjektet. Det betyr at hvert av de 22 ryddeoppdragene honoreres med 5.000 kroner.

– Det vi ser er at mange har lyst til å gjøre Tromsø ren og pen, samtidig som de tjener penger til idrettslaget, koret eller klassen sin.

Også Remiks bidrar til aksjonen.

– De stiller med søppelsekker, engangshansker og strips. I tillegg plukker de opp alle søppelsekkene med avfall når jobben er gjort, avfall de ikke tar betalt for. Totalt regner jeg med at de bruker like mye penger på dette som kommunen gjør, forklarer han.

Nye roder

Til hver rode trengs det ifølge Romsaas 10 til 15 personer.

– Da tar ikke ryddejobben mer enn to-tre timer, forklarer han.

I utgangspunktet var det satt opp 19 roder, men i siste liten bestemte kommunen seg for å opprette ytterligere tre.

– Vi så at det manglet en rode i sentrale Kroken. Vi la også til Mandelasletta og Kulta som et område. Der er det mye søppel, påpeker Romsaas.

Selv om det nå skal plukkes søppel både på øya, fastlandet og Kvaløya, er Romsaas klar på at de neppe vil rekke overalt.

– Vi kommer aldri til å få dekt hele Tromsø, så jeg er klar for innspill til nye roder som bør opprettes til neste år.

Ryddeaksjonen vil gå i gang allerede torsdag 5. mai og vil pågå fram til 11. mai.